La Policia de la Generalitat Valenciana ha imposat 178 sancions durant el dispositiu de la setmana de Falles. D’elles, 30 s’han imposat a establiments, 93 són per incompliment de la normativa Covid-19 i 55 per tinença d’estupefaents o armes.

La Unitat Adscrita a la Generalitat Valenciana ha organitzat un dispositiu especial durant la setmana de falles a la ciutat de València i en cinc municipis de l’àrea metropolitana, Sagunt, Torrent, Quart de Poblet, Catarroja i Burjassot.

Des del dilluns 31 d’agost, han realitzat 221 inspeccions en establiments que han tingut com a resultat la interposició de 30 sancions. Les altres 148 estan motivades per incompliment de la normativa COVID-19 o per tinença d’estupefaents. El cos autonòmic ha identificat també a 572 persones i a 317 vehicles. Han detingut a 7 persones.

La Unitat adscrita a la Generalitat no ha hagut d’interposar cap sanció en les carpes de les comissions falleres o les seues seus festeres. Al llarg dels set dies han realitzat 30 serveis de socors a persones que necessitaven algun tipus d’ajuda per desorientacions o extraviament. Han realitzat, també, 425 atencions a requeriments o consultes de la ciutadania i 121 serveis en les estacions de Metrovalencia.

València va registrar en Falles menys botellons que en un cap de setmana normal

El regidor municipal de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de València, Aarón Cano, ha assegurat aquest dilluns que durant el passat cap de setmana en el qual s’han celebrat els actes centrals de les festes falleres hi ha hagut menys botellons que en qualsevol cap de setmana de l’any, motiu pel qual ha expressat la seua satisfacció.

Cano, ha comparegut en roda de premsa per a fer balanç del treball de la Policia Local i els Bombers durant les passades Falles, ha insistit que “sense posar el microscopi” en possibles incidents puntuals, han d’estar “satisfets”.

Com a nota curiosa, el regidor ha explicat que tant la Policia Local com la Nacional van haver d’intervindre per a dissoldre una concentració de persones a l’entorn de la falla Cadis-Capellà Femenía, dedicada a la sèrie “La casa de papel”, perquè havia corregut la faula que un dels actors més coneguts anava a ser present en la cremà.

“Amb humilitat hem de dir que no hi ha hagut grans problemes, que malament no ho hem fet”, ha apuntat Cano, qui no obstant això ha emplaçat a conéixer les dades de contagis que es puguen derivar de les festes de Falles.

“Crec que aquestes festes han sigut necessàries perquè han tancat un cercle i perquè crec que els ciutadans necessiten veure que es fan passos per a tornar a la situació prèvia a la pandèmia. Si restringim els seus drets i els demanem esforços, la ciutadania ha de saber que aqueix treball dona els seus fruits”, ha afegit.

No obstant això, Cano ha insistit que “no hi haurà un ‘dia de l’alliberament'” i que el virus serà present molt temps, motiu pel qual assegura que li “estranyaria que les Falles de 2022 anaren com les de 2019”, les últimes abans de la pandèmia.

En aquest sentit creu que ha sigut positiu i que s’hauria de continuar explorant la via de la descentralització dels actes pirotècnics, encara que sense deixar de costat els trets des de la plaça de l’Ajuntament, lloc que considera “la catedral” de la pirotècnia.

Durant la passada nit i matinada van cremar en tota la ciutat els monuments -grans i infantils- de més de 370 comissions falleres, 90 de les quals van requerir la presència dels bombers i en només quatre casos la cremà es va iniciar després del toc de queda.

“Va estar tot coordinat amb la Policia Local perquè aqueixes comissions no tingueren problemes en el retorn als seus domicilis”, ha subratllat Cano.

Respecte a les restriccions a la mobilitat nocturna, el regidor ha informat que s’han interposat set sancions a comissions falleres, “mínimes” en tots casos, i que el compliment de la normatiu ha sigut “excel·lent” en general.

Preguntat per la retirada d’una mitja lluna amb la paraula ‘Alcorà’ de la falla Duque de Gaeta-Pobla de Farnals davant la protesta de la comunitat musulmana, el regidor ha afirmat que no li sembla malament la retirada, perquè “les falles han de ser un lloc de trobada”.

Ha recordat que en anteriors ocasions s’han retirat ‘senyeres’ o figures de la Verge i ha insistit que “les falles no són d’una part de la societat, sinó de tots”.

Creu Roja ha atés en Falles a 35 persones, la xifra més baixa en 22 anys

Creu Roja ha atés durant les atípiques Falles de València d’aquest mes de setembre a un total de 35 persones, la qual cosa suposa la xifra més baixa d’assistència d’almenys les dues últimes dècades i que contrasta amb les 944 que va dur a terme en les Falles de 2019, les últimes d’abans de la pandèmia.

La majoria d’incidències ateses en aquesta edició de les Falles, en les quals s’ha reduït el nombre de dies de celebració i s’han aplicat restriccions per a intentar evitar els contagis de coronavirus, han sigut lipotímies (13, el 37% del total), seguides de ferides (7, el 20%) i de cremades i de cossos estranys en l’ull (2 en cada cas).

Segons l’informe de Creu Roja, que en aquestes Falles ha mobilitzat a 277 voluntaris que treballat durant 959 hores en un total de 52 actes, de les 35 persones ateses només ha sigut necessari evacuar a centres hospitalaris a 6, de les quals 2 havien patit lipotímies.

En les Falles de 2020 -que van suspendre en vespres de la setmana gran en coincidir amb l’inici de la pandèmia- Creu Roja va atendre 184 persones, mentre que en 2019 va assistir a 944, en 2018 a 689, en 2017 a 890 i en 2016 a 611.

Segons l’històric d’assistències oferit per Creu Roja des de 1999, en aquests 22 anys les Falles en la qual han hagut de dur a terme més serveis van ser les de 2003, amb un total de 1.049 persones assistides, seguides de les de 2005, amb 1.015, mentre que les xifres més baixes corresponen a 2021, amb 35, a 2020, amb 184, i a 2016, amb 611.

Pel que respecta a la Nit de la Cremà a la ciutat de València, entre les falles de Secció Especial i les de la Plaça de l’Ajuntament Creu Roja ha atés un total de 10 persones, una de les quals va haver de ser evacuada a causa d’una reacció al·lèrgica.

En concret, durant la Nit de la Cremà es va atendre una persona en la Plaça de l’Ajuntament, a causa d’un esquinç, i a 9 en les falles de la Secció Especial, en aquest cas a causa de lipotímies (3), crisis ansietat (2), cossos estranys en l’ull (2), ferides (1) i reacció al·lèrgica (1).

Creu Roja va desplegar per a la Cremà de la falla de l’Ajuntament i de les de Secció Especial un total de deu vehicles, entre ambulàncies del Servei Vital Bàsic (SVB) i altres transports, i a 19 persones voluntàries, entre elles 5 socorristes i dos metges.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia