Els centres d’Atenció Primària i Hospitals de la Comunitat Valenciana van atendre l’any passat un total de 9.538 consultes per intent o idea de suïcidi. La taxa de mortalitat per aquesta causa ronda el 8,5 per 100.000 habitants en la Comunitat Valenciana i, per a visibilitzar i conscienciar sobre aquest problema de Salut Pública, cada 10 de setembre es commemora el Dia Mundial de Prevenció del Suïcidi.

De les 9.538 consultes ateses en 2020 en els centres d’Atenció Primària i hospitalària de la Comunitat Valenciana, 6.286 van ser en Primària i les 3.252 restants en urgències hospitalàries. Un any abans, en 2019, es van atendre 8.237 consultes per intent o idea de suïcidi: 4.734 en Primària i 3.503 en hospitals. Es tracta, doncs, d’un increment en un any del 16%.

La detecció de les conductes suïcides (idees o temptatives) en Atenció Primària i hospitalària de la Comunitat Valenciana s’ha incrementat, entre altres factors, per la implantació del Pla de Prevenció del Suïcidi i Maneig de la Conducta Suïcida de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

El Pla es va implantar en 2018 amb l’objectiu de donar una resposta ràpida a les persones amb major risc d’acabar cometent suïcidi. A més de la detecció i valoració del risc, que inclou factors com el consum d’alcohol, la malaltia mental o les patologies cròniques, l’estratègia de Sanitat té com a eixos l’atenció abans de 72 hores i el seguiment telefònic de cada pacient des de les Unitats de Salut Mental de cada departament.

Un altre dels eixos de l’estratègia preventiva que desenvolupa Sanitat és el de la informació. En aquest sentit, la pàgina web de la Conselleria de Sanitat i Salut Pública compta amb un espai específic amb informació, identificació de senyals, pautes d’actuació i recursos: consultar ací.

Educació reforça el treball a les aules per a la prevenció de conductes suïcides en l’alumnat

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, amb l’objectiu d’intensificar l’acompanyament emocional a l’alumnat per tal de fer front a les seqüeles psicològiques provocades per la pandèmia, reforça aquest curs el treball a les aules per a la prevenció de les conductes suïcides en l’alumnat amb un nou protocol d’actuació als centres educatius i un complet programa de formació del professorat que inclou una guia amb orientacions per a abordar aquesta qüestió social des de l’àmbit escolar.

La nova estratègia del departament del conseller Vicent Marzà per a millorar la prevenció de les conductes suïcides i les autolesions entre l’alumnat arranca amb el nou protocol d’actuació coincidint amb el Dia Internacional per a la Prevenció del Suïcidi i que ja tenen al seu abast tots els centres educatius en la web d’Educació de la Generalitat (consultar ací).

L’objectiu d’aquestes instruccions és avançar més encara a l’hora d’establir les pautes d’ajuda i intervenció que cal seguir en la prevenció, la detecció i l’actuació davant de les conductes suïcides.

La directora general d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés, destaca que “és important que parlar del suïcidi a les aules deixe de ser un tabú, és important establir pautes d’acompanyament a l’alumnat en aquest sentit i més en aquests moments en què els efectes psicològics i emocionals de la pandèmia són patents”.

L’establiment de procediments clars i concrets per a treballar la prevenció i la intervenció en situacions de risc està acompanyat per importants accions de formació del professorat en l’actuació davant de les conductes suïcides entre l’alumnat.

La formació està dirigida a tot el professorat dels centres educatius i els orientadors i orientadores, així com accions dirigides a les famílies i a l’alumnat, aquestes últimes en forma de tres tallers d’escoles saludables sobre gestió d’emocions, com afrontar situacions complexes i sobre com previndre les autolesions.

Paral·lelament al repositori de recursos web per a la igualtat i la convivència de la Conselleria d’Educació, el REICO (consultar ací), el professorat ja té a la seua disposició una guia renovada amb orientacions per a la prevenció i la intervenció davant d’una situació d’autolesions o conductes suïcides en l’àmbit escolar que està acompanyada per una proposta específica sobre com abordar, tractar i parlar sobre el suïcidi amb l’alumnat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia