La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha obert les votacions als primers pressupostos participatius que permetran decidir sobre més de 100 milions d’euros i 96 projectes.

La consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo, ha assenyalat que “hui comença l’última fase dels pressupostos participatius, en què els valencians i valencianes poden votar les propostes que s’inclouran en el projecte de pressupostos de la Generalitat per 2022”.

Pérez Garijo ha assegurat estar satisfeta “de la quantitat i qualitat de propostes presentades per la ciutadania en aquest procés, iniciatives molt interessants que abasten àmbits com sanitat, educació, cultura, cooperació o infraestructures”. Al seu torn, ha afirmat que “el bon funcionament de les diferents fases de participació mostra la voluntat clara dels valencians i valencianes de formar part activa de la decisió de les polítiques públiques”.

“Més de 100 milions d’euros seran decidits directament per la ciutadania, el que ens motiva per seguir treballant en un Botànic de cinc milions valencians i valencianes que prenguen part en les decisions d’aquest govern”.

A més, la consellera de Participació ha explicat que “sabem que és un projecte pilot, que sempre podrem millorar coses i aquesta és la intenció del Govern valencià”. No obstant, ha assegurat que “estem molt il·lusionats amb els primers pressupostos participatius que suposen el punt de partida per seguir aprenent i millorant en properes edicions”.

Propostes comarcals i autonòmiques

Dels 125 milions prevists per a aquests primers pressupostos participatius de la Generalitat, finalment la ciutadania podrà decidir de forma directa sobre 101.784.548 euros que engloben un total de 96 propostes viables de les 241 avaluades.

Aquesta minoració del crèdit obeeix a la inviabilitat de 145 projectes que han estat descartats després de la fase d’avaluació de propostes. No obstant això, d’aquesta xifra un total de 68 iniciatives són assumides a través de les diferents conselleries, bé perquè estan previstes en el marc d’actuacions més grans com Convivint o Edificant, bé perquè es troben en execució, entre d’altres supòsits. El web GVA Participa publicarà un llistat amb les que han resultat inviables i assumides.

Pel que fa a la situació de les propostes que han passat a la votació final, un total de 34.583.000 euros engloben 23 projectes d’àmbit autonòmic, mentre que 67.201.548 són per a les diferents àrees comarcals.

En aquest sentit, les comarques de l’Horta compten amb 21.561.518 euros i 18 propostes viables; les comarques del Sud disposen de 6.251.000 i 9 iniciatives; 7.966.000 corresponen a les 14 accions proposades per les comarques centrals; per als 6 projectes de les comarques del Xúquer-Túria sumen 14.958.000 euros; 7.030.000 són per a 5 iniciatives de les comarques costaneres del Nord; 3.740.000 engloben les 6 propostes de les comarques de l’Interior; i 5.695.030 corresponen als 15 projectes de l’Interior del Nord.

Del volum total de recursos, proper als 102 milions d’euros, un total de 26.067.030 s’engloben en l’àrea d’Agricultura i Medi Ambient; 17.726.518 vinculats a la Conselleria d’Educació i Cultura; 16.800.000 es destinen a iniciatives de Sanitat; 14.190.000 a polítiques d’Habitatge; 10.060.000 pertanyen a l’àmbit d’Hisenda; 9.880.000 s’orienten a Igualtat; 4.573.000 a accions relacionades amb Participació Ciutadana i Memòria Democràtica; 2.232.000 a Política Territorial; seguides d’Economia, amb 118.000 euros, Presidència amb 120.000 i Innovació amb 18.000.

Votació de projectes

Qualsevol persona degudament registrada al portal ‘GVA Participa’ podrà efectuar el seu vot digital a través de la plataforma a https://gvaparticipa.gva.es/budgets. El vot serà individual i intransferible. Les persones usuàries de ‘GVA Participa’ disposaran de dos borses de crèdit per a la votació: una borsa per votar projectes d’àmbit autonòmic i una altra borsa per votar les propostes d’una de les set àrees comarcals que es seleccione, sense necessitat de residir-hi. Dins d’aquests àmbits podrà votar a tots aquells projectes que trie fins a esgotar el crèdit disponible a la borsa corresponent, sense que siga necessari esgotar el mateix.

Totes les propostes que superen la fase de votació es finançaran dins el pressupost de la Generalitat de 2022 fins a esgotar la quantia assignada als pressupostos participatius. És, per tant, un procés vinculant en què tota proposta guanyadora s’incorporarà al pressupost autonòmic.

Aquesta fase conclourà amb la publicació de resultats que es donaran a conèixer el proper 28 d’octubre amb les propostes que s’inclouran en els comptes de la Generalitat per 2022.

L’objectiu d’aquesta fase és donar a conèixer a la ciutadania el resultat final del procés de consulta, dotant a aquest de la transparència necessària i adoptant les mesures oportunes perquè les persones que han participat en el procés puguen ser coneixedores de la destinació final de les seues propostes.

Posteriorment, es realitzarà un seguiment i control de les iniciatives aprovades, a partir de la seua incorporació en el projecte de Pressupostos de la Generalitat de 2022 i fins a l’execució d’aquestes.

El portal ‘GVA Participa’ de la Generalitat compta en l’actualitat amb 44.480 usuaris i usuàries des de la seua posada en marxa el passat 3 de febrer, mentre que el nombre de visites al portal està prop de les 400.000.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia