Demà dissabte, 25 de setembre, el Festival de les Arts Escèniques de Bétera oferirà diversos actes. D’aquesta manera, a les 19.00 hores, l’Albereda serà l’escenari de “Cataplúm” d’Ameba Teatre. Es tracta d’un espectacle de teatre de carrer per a públic familiar, unipersonal, sense text i en clau de clown.

Posteriorment, a les 22.30 hores, arribarà el plat fort de la jornada. L’Auditori de la Casa de Cultura de Bétera serà l’escenari de la representació de “L’home bo”, una obra que gira entorn de la pilota valenciana. La companyia teatral valenciana Caterva Teatre és la creadora d’aquesta peça, la qual protagonitza Jaume Ibáñez, Robert de la Fuente i Fernando Soler.

Caterva Teatre, va pujar fa 12 anys dalt l’escenari i aquesta última obra la van estrenar en gener de 2020, estant tres setmanes en cartell en l’Espai Inestable a València. A banda d’eixa estrena de tres setmanes, la qual va tindre lloc molt poc abans de l’arribada de la pandèmia, porten unes 20 actuacions aproximadament. A més, ja estan tancant actuacions per a aquesta temporada.

I és que malgrat la situació atípica provocada per la pandèmia, la companyia està contenta pels resultats obtinguts i la previsió per a la temporada també és bona.

“L’Home Bo” se centra en tres figures representatives de la Pilota Valenciana durant el Franquisme: Julio Palau, Alberto Arnal i Antonio Reig. Així, es recreen les seues històries i l’ambient d’un esport que es va convertir en refugi per a una llengua i unes tradicions en una època on es volia acabar amb qualsevol singularitat.

La idea d’aquesta obra parteix d’una història personal de Jaume Ibáñez, un dels integrants de la companyia. “Jo quan era xicotet, la meua mare tenia un bar al costat d’un trinquet. A eixe bar venia un home tots els dies a prendre café i eixe home em va dur un dia per primera vegada per a mi al trinquet. Per a mi era el ‘Tio Julio’, però per a la història de la pilota valenciana era un dels jugadors més importants. Es tractava de ‘Juliet d’Alginet’, Julio Palau. Aleshores, a partir d’eixa història meua personal començarem aquest projecte”, ens explica el mateix Jaume.

“A partir d’aquesta idea vam començar un treball d’investigació. Nosaltres el que solem fer és treballar bastant la investigació i ho fem a un any vista d’estrena. Durant eixe any, el que vam fer és un treball d’investigació en una sèrie d’entitats relacionades en el Món de la Pilota: la fundació, la federació valenciana, el Museu de la Pilota del Genovés… Després es genera l’escriptura, la dramatúrgia i després els assajos per a, com a colofó final, arriba l’espectacle”, ens detalla Jaume Ibáñez quant a la forma de treballar de Caterva Teatre.

Per a aquesta obra, Caterva ha anat definint els personatges dels quals volien parlar: “Juliet d’Alginet”, “El Xiquet de Quart” i “Rovellet”. A partir d’aquesta definició, comencen a generar més personatges dins de la peça teatral, a banda dels tres protagonistes, els quals ells van interpretant al llarg de la funció. Així, generen una dramatúrgia contemporània diferent. “El que fem és contar una història dels anys 40-50 en la nostra dramatúrgia bastant contemporània i bastant moderna. És a dir, contem una cosa en blanc i negre, però la contem amb molt de color”, indica Ibáñez.

L’espai escenificat és també molt contemporani, el qual està creat pels escenògrafs de la formació “Los Reyes del Mambo”. En aquest sentit, el camp i l’horta formen part important de l’espai escènic. La música també és en directe. La toquen els mateixos actors dalt l’escenari amb guitarres, teclats i diferents elements.

D’aquesta obra cal destacar la seua idiosincràsia. “La pilota valenciana és un poc l’excusa per a parlar de com som els valencians, com és la nostra terra… És una obra molt propera a l’espectador. Nosaltres solem fer un teatre molt més agressiu i, en aquest cas, hem buscat fer un producte més accessible. En aquest sentit, hem acostat a la gent de la pilota valenciana i el trinquet al teatre i a la gent del teatre al Món de la pilota, un Món desconegut per a molts”, declara Jaume.

També es parla de l’amistat centrada en la figura dels citats pilotaris (Juliet d’Alginet i el xiquet de Quart). Arxienemics dins del trinquet però amb una aferrissada amistat fora, a la vida, on departien amigablement a la porteta de casa quan es feia fosc… Una rivalitat forjada al dau i una amistat creixent amb el pas dels anys…

L’integrant de Caterva ens comenta que molts se sentiran identificats amb algunes escenes quotidianes com són un esmorzar valencià o llaurar la terra.

En definitiva, una obra que no defraudarà ningú i a la qual, des de Betera.com, us convidem a veure.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia