L’últim diumenge de setembre va ser el dia triat per la Federació Mundial de Persones Sordes (WFD) per a commemorar el Dia Internacional de les Persones Sordes. Una data que busca sensibilitzar i conscienciar sobre les necessitats particulars dels sords i la importància de crear programes que permeten la seua inclusió dins de tots els àmbits de la societat. A Espanya, no obstant això, aquesta celebració sol traslladar-se a l’últim divendres i, més habitualment, al dissabte.

Un altre dels objectius que es va proposar la WFD, va ser la d’impulsar la detecció precoç de trastorns auditius, específicament de la hipoacúsia infantil, que es tracta d’una deformació dels conductes auditius a causa de la seua falta de desenvolupament en l’infant. Si es diagnostica dins dels primers tres mesos de vida, es pot realitzar una intervenció quirúrgica que permetrà al xiquet poder sentir normalment la resta de la seua vida.

Existeixen aproximadament 466 milions de persones a tot el món que té algun tipus de problema auditiu.

El 60% de tots els casos de sordesa que existeixen en l’actualitat es podien haver previngut si s’hagueren diagnosticat a temps.

Per al 2018 només a Espanya hi havia 1.064.000 persones amb alguna mena de discapacitat auditiva; i 5 de cada 1000 nounats espanyols presenta algun tipus de sordesa de diferent grau.

El 50% dels joves entre els 12 i 35 anys d’edat, estan en risc de desenvolupar algun tipus de pèrdua d’audició, a causa d’estar sobre-exposats contínuament al soroll en diferents contextos.

S’estima que per a l’any 2050, 1 de cada 10 persones tindrà algun tipus de discapacitat auditiva.

La Conselleria de Sanitat s’ha sumat aquesta setmana a aquesta celebració, amb l’objectiu de donar una major visibilitat a aquest col·lectiu de persones, així com potenciar la igualtat de drets i d’oportunitats, en concret, en l’àmbit sanitari.

Així,  dins de l’objectiu d’eliminar tot tipus de barreres en l’atenció sanitària, posa solucions a la disposició de les persones sordes perquè la cita no presencial siga una assistència senzilla i de qualitat també per a aquest col·lectiu: clic ací.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia