La vicepresidència i conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha convocat l’elecció dels 24 xiquets, xiquetes i adolescents que han d’integrar el Consell d’Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana, tal com ha publicat el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

La secretària autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials, Irene Gavidia, ha explicat que la constitució d’aquest organisme dotarà a la Generalitat d’un instrument perquè la perspectiva d’infància “continue estant en totes les polítiques impulsades des del Consell, i que el seu pes vaja sent cada vegada major i amb un caràcter més transversal”.

“Des de la Conselleria d’Igualtat som conscients del necessari que és comptar amb l’opinió dels xiquets, xiquetes i adolescents, i fer efectiu així el seu dret a ser escoltats col·lectivament en els assumptes que els concerneixen, perquè no es pot construir res sense els seus protagonistes”, ha afirmat la secretària autonòmica, qui ha afegit que amb aquest objectiu naix el Consell d’Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana.

Per a això, el Consell estarà integrat únicament per xiquetes, xiquets i adolescents representants dels principals consells d’infància i adolescència de la Comunitat Valenciana.

La convocatòria del DOGV estableix que el Consell d’Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana estarà format per tres xiquetes i tres xiquets de fins a 12 anys i sis adolescents de fins a 18 anys en representació dels consells locals d’infància; dues xiquetes i dos xiquets de fins a 12 anys i quatre adolescents de fins a 18 anys en representació del Consell Infantil i Adolescent del Sistema de Protecció; dos xiquets, xiquetes o adolescents de fins a 18 anys, en representació del Consell Valencià de la Joventut; i, finalment, dos xiquets, xiquetes o adolescents de fins a 18 anys del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana. La distribució haurà de ser paritària.

Entre les funcions del Consell s’estableix que els seus membres puguen proposar a la Generalitat iniciatives per a promoure els seus drets, participar en l’elaboració, avaluació i seguiment de l’Estratègia Valenciana d’Infància i Adolescència, traslladar les seues inquietuds, opinar sobre qualsevol assumpte o realitat social que concerneixen la infància i adolescència, i sensibilitzar a la societat sobre la participació infantil.

Gavidia ha explicat que des d’Igualtat s’ha treballat durant els últims 6 anys perquè els xiquets, xiquetes i adolescents no siguen únicament objecte de protecció, sinó que també siguen subjectes de drets, i ha recordat que així ve recollit en la Llei de drets i garanties de la infància i l’adolescència.

Aquesta norma, que va comptar amb la participació directa de xiquets, xiquetes i adolescents en la seua elaboració, recull i desenvolupa l’àmbit de promoció de drets en la infància i l’adolescència, la màxima expressió de la qual són els òrgans de participació, entre els quals es troba el Consell d’Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana.

La secretària autonòmica ha assenyalat que el Consell ve inspirat per les experiències desenvolupades en l’àmbit local, “on actualment s’estan implementant els consells locals d’infància com a eines de participació en l’àmbit més pròxim”.

En aquests moments, ja són 50 els municipis que compten amb aquesta eina per a fomentar la participació infantil i adolescent, i des de la Vicepresidenta “s’ha considerat requerisc impulsar un òrgan anàleg a nivell autonòmic”.

La creació del Consell d’Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana, juntament amb el Consell Infantil i Adolescent del Sistema de Protecció, es recull en el decret aprovat pel Consell que dona plenitud als drets ja reconeguts de xiquetes, xiquets i adolescents, especialment el dret de participació que potencia el seu paper actiu com a subjectes de dret, tant en la defensa dels seus interessos individuals com a col·lectius.

Tal com estableix la convocatòria publicada en el DOGV, podran presentar candidatures tots els consells locals d’infància que en el moment de la publicació de la resolució estiguen en funcionament ininterrompudament almenys un any.

Per part seua, el Consell Valencià de la Joventut, el Consell Infantil i Adolescent del Sistema de Protecció i Consell Escolar de la Comunitat Valenciana designaran a les persones que, en la seua representació, formaran part del Consell d’Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia