El 2 d’octubre se celebra el Dia Internacional de la No Violència. Aquest va ser decretat per la Organització de les Nacions Unides (ONU).

Es va triar aquesta data en honor a un dels principals líders que ha existit de moviments no violents: Mahatma Gandhi, líder de la independència de l’Índia i qui definira la no violència com: “la major força a la disposició de la humanitat. És més poderosa que l’arma de destrucció més poderosa concebuda per l’enginy de l’home”.

El decret va ser aprovat el 15 de juny de 2007. Des de llavors, cada 2 d’octubre, l’ONU realitza activitats culturals que promouen la cultura de pau, tolerància i comprensió entre tots els ciutadans del món.

S’estima que cada any 1,6 milions de persones perden la vida en algun acte de violència, on els tipus més comuns són violència contra la dona o violència de gènere, violència racial, violència religiosa, violència homofòbica i en menor grau violència criminal.

En aquest sentit, cal dir que, el nombre de víctimes de violència masclista va augmentar quasi un 24% durant el segon trimestre d’enguany a la Comunitat Valenciana. Es tracta de la segona autonomia amb la taxa més alta de víctimes -21,8 per cada 10.000 dones-.

Segons l’informe de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere publicat aquest dijous, en aquest mateix període es van sol·licitar un total de 1.421 ordres de protecció entre els jutjats especialitzats i els de guàrdia de la Comunitat.

Les dades de l’informe reflecteixen un important increment dels principals indicadors d’aquest fenomen delictiu en comparació amb el segon trimestre del passat any, el més afectat per la crisi sanitària causada per la covid-19.

En total, entre abril i juny d’enguany es van registrar 5.589 víctimes (3.450 espanyoles i 2.139 d’una altra nacionalitat) en els jutjats, enfront de les 4.510 comptabilitzades un any abans. Per províncies, València va comptabilitzar 3.059, Alacant, 2.104 i Castelló, 426.

Aqueixes xifres col·loquen a la Comunitat Valenciana com l’autonomia amb la segona taxa més alta del país en nombre de víctimes de violència de gènere per cada 10.000 dones -21,8-, només per darrere de les Illes Balears (25,7) i més de cinc punts per damunt de la mitjana nacional (16,6).

Durant el període analitzat, va haver-hi 669 casos en els quals la perjudicada es va acollir a la dispensa a l’obligació de declarar com a testimoni, un 57% més que en 2020, segons informa en un comunicat del Tribunal Superior de Justícia de la  Comunitat Valenciana (TSJCV).

D’altra banda, els jutjats amb competències en violència sobre la dona de la Comunitat Valenciana van registrar durant el segon trimestre de 2021 un total de 5.656 denúncies, un 14,1% més que en els mateixos tres mesos de 2020, en el qual van sumar 4.958.

Malgrat que aquests òrgans judicials van continuar funcionant durant la declaració de l’estat d’alarma, les dades evidencien que la seua activitat –declarada de caràcter essencial pel Consell General del Poder Judicial- es va reduir considerablement.

Durant els mesos d’abril, maig i juny, els més durs de la pandèmia, la província de València va comptabilitzar 3.126 denúncies en aquesta matèria, Alacant, 2.014 i Castelló, 426.

Durant el segon trimestre de 2021, el percentatge de denúncies presentades directament per les víctimes de violència masclista -bé davant les forces de seguretat (3.863, el 68,3% del total) bé en el jutjat (42, el 0,74%)- representa un 69% de totes les registrades.

A més, van sol·licitar davant els jutjats 1.421 ordres de protecció. D’elles, 1.240 van ser davant jutjats especialitzats en violència sobre la dona, un 30,5% més que un any abans, i 181 davant els jutjats de guàrdia.

Del total d’ordres sol·licitades, els jutjats especialitzats de la Comunitat van acceptar 1.031, la qual cosa implica un increment interanual del 27,8%. D’aqueix total, 490 es van acordar pels jutjats de València, 455 pels d’Alacant i 86 pels de Castelló.

Així mateix, els jutjats de guàrdia de les tres províncies van acordar 161 ordres de les 181 sol·licitades.

En els jutjats de violència sobre la dona el nombre de sentències condemnatòries es va incrementar un 116,5%, en passar de 388 en el segon trimestre de 2020 a 840 el mateix període d’enguany.

En aqueix període de 2021, els jutjats penals valencians van dictar al seu torn 703 condemnes i les Audiències Provincials, 39.

Entre abril i juny van ser enjudiciades 922 persones en els Jutjats de Violència sobre la Dona, un 112,9% més que en el segon trimestre de l’any anterior.

Els Jutjats penals van jutjar al seu torn a 1.038 persones, un 318,5% més que el mateix trimestre de 2020, quan van ser 248 els jutjats. En les Audiències Provincials van ser 55 les persones jutjades.

Per províncies, en la de València es va enjudiciar a 459 persones i es va condemnar a 397 d’elles, un 86,5% del total; en els jutjats d’Alacant van ser 354 les persones jutjades i 336, un 94,8%, les condemnades; i a Castelló, es van registrar 109 persones jutjades, de les quals 107, un 98,2%, van resultar condemnades.

La presidenta de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, Ángeles Carmona, assenyala que les xifres del segon trimestre de l’any demostren que durant els mesos més durs de la crisi sanitària no va haver-hi una disminució real de la violència masclista, sinó que va romandre oculta a conseqüència del confinament.

Carmona ha destacat l’elevat percentatge de sentències condemnatòries dictades pels òrgans judicials en l’àmbit de la violència masclista -del 75,22% en el segon trimestre de l’any-.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia