L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha dut a terme el seu estudi anual de supermercats que assenyala a la Comunitat Valenciana com la més barata per a realitzar la compra.

L’estudi d’OCU és una eina al servei dels consumidors que demostra que és possible estalviar 1.073 € anuals de mitjana, triant l’establiment més barat. Els resultats complets de l’estudi es publiquen en el número d’octubre de la revista OCU-Compra Mestra. A la Comunitat Valenciana OCU ha visitat 64 establiments a Alacant, Elx, Castelló i València.

 

En el seu estudi OCU analitza els preus de l’alimentació, higiene i drogueria, amb l’objectiu de facilitar als consumidors una eina per a comparar els preus entre els diferents establiments de manera que els servisca per a estalviar en la cistella de la compra. Per a la seua elaboració OCU ha visitat 1.103 establiments en 65 ciutats a més d’internet i analitzat 160.976 preus d’una “cistella de la compra” composta per 238 productes de diverses categories que inclouen alimentació fresca (fruites, verdures, carn i peix) alimentació envasada, productes d’higiene i drogueria tant de marques líders de fabricant com de marques blanques.

 

La metodologia usada per OCU en el seu estudi, que realitza des de fa 33 anys, es basa en l’elaboració d’un índex amb els preus recollits en els diferents establiments, ponderats d’acord amb el pes de cadascun en la despesa de les famílies. Aquest índex per a cada establiment permet comparar de manera senzilla i ràpida el nivell de preus d’un establiment en particular, una cadena, una ciutat o una comunitat autònoma. Es tracta d’una eina útil pensada per a facilitar l’estalvi en les llars.

 

Estalvi en la cistella de la compra

 

L’estalvi mig nacional aconsegueix enguany els 1.073 €, s’ha incrementat un 10,5% respecte de l’any passat. Es tracta d’un estalvi considerable, i suposa un 19,5% del pressupost que una llar mitjana destina a la despesa en alimentació, drogueria i higiene. Aquest estalvi es produeix en un context en el qual les llars per efecte de la pandèmia han destinat una part major del seu pressupost a l’alimentació en la llar, i la seua major quantia es deu en bona part a la major distància entre establiments cars i barats.

 

A la Comunitat Valenciana l’estalvi mitjà és de 960€ i se situa per davall de la mitjana. No obstant això, hi ha diferències entre les diferents ciutats visitades en la Comunitat. València és la ciutat on és possible realitzar el major estalvi amb una diferència de 1.440€ entre comprar en l’establiment més barat i el més car. La segueixen Alacant amb 984€, Castelló 847€ i Elx amb 569 €, totes per davall de la mitjana.

 

 

Diferències de preus entre establiments i ciutats

 

L’estudi de supermercats d’OCU demostra les notables diferències de preus entre establiments. L’Hipermercat Family Cash de Burjassot és l’establiment més barat dels visitats per l’OCU a la Comunitat Valenciana, li segueixen els hipermercats Alcampo d’Aldaia i Castelló, així com el Supeco, també de Castelló. El supermercat Coaliment Compra saludable situat al carrer Reina 53 de València, és el més car, seguit del supermercat Unide Market del carrer Auso i Monzó 12 d’Alacant i el *Supercor de l’Avinguda Alfauir 149 de València.

 

Per a tots aquells consumidors que no viuen a les ciutats visitades, OCU elabora un índex de cadenes que permet conéixer el nivell de preus dels establiments pròxims. Dani, Més Estalvi i Family Cash (aquesta última d’origen valencià) són les cadenes més barates. Sánchez Romero i Sorli Discau són les més cares. Entre les cadenes nacionals, Alcampo és la més barata i Suma la més cara.

 

A més de les diferències de preus, l’estudi d’OCU assenyala la disparitat en el cost de la cistella de la compra que existeix entre ciutats i comunitats autònomes. La Comunitat de València juntament amb la de Múrcia són les Comunitats on més barat resulta fer la compra, totes dues amb un índex 100. Balears és la Comunitat més cara, seguida de Canàries, País Basc i Catalunya.

 

Per Ciutats, Castelló és de les ciutats visites per OCU a la Comunitat Valenciana, la més barata per a fer la compra amb un índex 101 i se situa entre les més barates d’Espanya.  Li segueix València 102, Elx 103 i Alacant 104 que és la ciutat més cara.

 

Evolució dels preus

 

Les dades de l’estudi d’OCU assenyalen que els preus han crescut de mitjana un 0,4%. Es tracta d’un creixement lleu. Un 55% dels productes de la cistella ha pujat el seu preu, enfront d’un 45% que els han baixats, i encara que predominen les pujades, l’increment mitjà ha sigut moderat. Els productes de marca han pujat de mitjana un 1,1%, pràcticament igual que els de marca blanca, un 1%. Les baixades més importants s’han produït en l’alimentació fresca amb un 2% de mitjana. Només 4 cadenes entre les grans cadenes han pujat els preus, E. Leclerc, Més i Més, La Plaça de Dia i Dia Maxi, la resta els ha baixats, sent *Consum (una cadena valenciana) i El Corte Inglés les que més han baixat de nivell de preus.

 

La presa de preus d’aquest estudi es va veure condicionada pel coronavirus l’any 2020, quan es va retardar fins a finals del mes de juny. Enguany els preus es van registrar en la segona quinzena del mes de maig. Les dades d’INE registren en els últims mesos una acceleració de la pujada de preus en l’alimentació a causa de l’encariment de l’energia.

 

Per a conéixer l’evolució més pròxima dels preus de l’alimentació, OCU ha dut a terme un estudi amb una mostra reduïda de 16 productes, comparant els preus de l’estudi amb els del mes de setembre. Els resultats posen de manifest que hi ha indicis clars de pujades de preus en bastants productes en els últims tres mesos.  OCU assenyala que ja s’estan produint pujades importants, a causa de l’increment del preu de l’energia, en productes com la llet, els ous o les carns, sobretot de pollastre i conill. Per tot això OCU adverteix que, de seguir el desorbitat increment del preu de l’energia, sobretot de l’electricitat, amb un increment en el que va d’any del 29%, els consumidors es veuran obligats a pagar més per a omplir el carro de la compra.

 

 

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia