La Comissió Interdepartamental de la Generalitat ha aprovat aquest dijous per unanimitat que la Comunitat Valenciana comence aquest dissabte la seua “normalitat millorada” en decaure totes les limitacions d’aforaments i d’horaris que continuaven vigents des del passat 6 de setembre.

Segons ha anunciat en roda de premsa el president de la Generalitat, Ximo Puig, el sector de l’oci i l’hostaleria tornaran als seus horaris habituals, podent-se usar les barres per a consumir i les pistes de ball -sempre amb màscara-, es permetrà la celebració de festivals de música a l’aire lliure i decauen les limitacions d’aforament en gimnasos i piscines.

Aquestes i altres mesures que s’han adoptat aquest dijous entraran en vigor a les 0.00 hores del pròxim dissabte, Dia de la Comunitat Valenciana.

Ús de la màscara

Durant la seua intervenció, el president ha anunciat que decauen la “immensa majoria” de les restriccions, encara que es manté l’obligatorietat de portar màscara en espais tancats d’ús públic i en espais a l’aire lliure on no puga respectar-se la distància de seguretat.

Així mateix, continuarà sent recomanable a l’aire lliure, especialment en entorns urbans, i no es podrà fumar en la via pública a menys de dos metres de distància interpersonal ni en terrasses d’hostaleria.

Decauen aforaments màxims

Puig també ha explicat que decauen els límits d’aforament en tots els establiments i activitats en general, així com en esdeveniments i celebracions, llevat que l’esdeveniment se celebre amb públic dempeus, i en aquest cas l’aforament es restringirà a raó de 2,25 metres quadrats per persona.

Es permeten els festivals de música, encara que en funció de la seua singularitat, els serà aplicable un protocol específic que establirà la Conselleria de Sanitat.

En l’hostaleria i restauració, també decauen els límits d’aforament però es manté el número màxim de 10 persones per taula i en la barra s’haurà de mantindre la distància de seguretat. Quant als locals d’oci, també deixen de tindre limitat el seu aforament màxim i, a més, el seu horari de tancament serà d’acord amb la seua llicència.

En cinemes, teatres, auditoris i museus, l’aforament serà del 100% excepte quan es consumisca beguda o menjar en sala, que es deixarà un seient lliure de distància. I tampoc hi haurà limitació d’aforament per a l’activitat física i esportiva en general, inclosos gimnasos, piscines i vestuaris.

No obstant això, per a les lligues professionals de futbol i bàsquet, es manté per acord del Consell Interterritorial l’aforament del 80% en espais tancats i el 100% en espais oberts.

Unitat de vigilància postpandèmica

En el transcurs de l’acte, el president ha anunciat la creació d’una Unitat de vigilància específica per a la COVID-19 davant la nova situació postpandèmica.

Aquesta unitat de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública establirà noves mesures de detecció precoç, vigilància i control de la COVID-19 en tots els hospitals, així com en diferents punts de la Comunitat Valenciana.

Crida a la vacunació

El cap del Consell ha realitzat una crida a les persones que encara no s’han vacunat perquè s’immunitzen, i els ha demanat “la mateixa responsabilitat i solidaritat” que la resta de la població que sí ha rebut la vacuna.

En aquest sentit, ha assenyalat que entre la població sense vacunar la taxa de defuncions per cada 100.000 habitants és de 24,57 i entre la població vacunada aquesta taxa és de 2,27 morts per cada 100.000 habitants, la qual cosa suposa 10 vegades més de defuncions entre els no vacunats que entre els quals han sigut immunitzats.

Indicadors positius

Finalment, ha destacat que l’obertura progressiva realitzada en l’últim mes ha contribuït a obtindre uns indicadors positius, que se situen per damunt de la mitjana espanyola i de molts altres països.

En concret, quant a incidència acumulada, la Comunitat Valenciana ha passat de 136 a 39 casos per 100.000 habitants; i la xifra d’hospitalitzats s’ha reduït a la meitat, passant de 321 persones ingressades a 156.

A aquestes dades també ha contribuït la vacunació de la població, ja que actualment el 90,3% dels valencians en edat de vacunar han rebut una dosi, i en els pròxims dies s’aconseguirà el 90% amb pauta completa. En aquest sentit, el president ha mostrat el seu agraïment als equips de vacunació i a tota la societat, que ha fet possible que la immunització siga una realitat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia