Ahir dimecres, 13 d’octubre, van concloure els treballs d’exhumació de la Fossa 114 de Paterna. En aquesta fossa, també es trobava qui va ser alcalde de Bétera, D. Juan Martí i Torrent, segons el llistat plasmat al llibre de l’historiador natural de Paterna Vicent Gabarda.

Després d’aquesta primera fase, encara queda un llarg camí a recórrer. Doncs, el següent pas serà l’estudi antropològic i les proves d’ADN (treballs d’identificació de les restes trobades). Aquesta segona part està prevista que comence el pròxim 2022.

L’Associació de Familiars de Víctimes de la Fossa 114, presidida per Carmen Contreras i Vergara, neta d’un dels regidors municipals de Godella que també es trobava en aquesta fossa, D. Juan Manuel Contreras i García, va ser l’encarregada d’organitzar un breu acte de clausura.

El fet de recuperar les restes dels familiars, identificar-los i donar-los el soterrament digne que tots ells mereixen ha sigut el principal i únic propòsit de l’Associació de Familiars de Víctimes de la Fossa 114 des dels inicis.

A aquest acte van estar presents els familiars de les víctimes que van poder assistir, així com la diputada autonòmica Mercedes Caballero, el Diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, i el Coordinador del grup de Memòria Històrica, Matías Alonso.

Aquests treballs han estat finançats íntegrament per la Diputació de València amb al voltant de 380.000 euros, a través de la Delegació de Memòria Històrica.

Els encarregats d’aquesta gran labor ha sigut l’Associació Científica ArqueoAntro. Els treballs d’exhumació van començar el 3 de maig d’aquest 2021 i s’han sostret 176 cossos d’aquesta fossa d’uns 6 metres de profunditat aproximadament.

La 114 és una de les fosses comunes més grans localitzades a la província. La procedència de les víctimes abasta 67 localitats i cobreix pràcticament la província de València i altres com Castelló, Badajoz, Barcelona i Huesca. De la comarca del Camp de Túria, a banda de Bétera, es troben víctimes dels següents municipis: Benaguasil (19), La Pobla de Vallbona (3), Llíria (1), Riba-roja de Túria (1)

En aquesta fossa, encara que hi havia persones de tot tipus de professions, van ser soterrades personalitats com el president de l’Ateneu Mercantil de València i vicepresident de la Diputació, Isidro Escandell; el magistrat i president de la sala 4 de l’Audiència Provincial Luis Cisneros; l’editor de la revista La Traca, Vicent Miquel Carceller, el dibuixant de la mateixa revista satírica valenciana Carlos Gómez Carrera, conegut com a ‘Bluff’, alcaldes, regidors, mestres, jurídics i altres persones vinculades al Món de la Cultura. Per aquest fet, alguns mitjans de comunicació anomenen a aquesta fossa com “la fossa de la cultura”

La Presidenta de l’Associació, Carmen Contreras, va donar les gràcies a tots aquells que han donat suport i fet possible aquests treballs (familiars, Diputació, Matías Alonso, ArqueoAntro…). Així va posar en valor la tasca d’ArqueoAntro, qui ha estat informant els familiars de les víctimes de manera constant de tot el procés i ha dut a terme un exhaustiu treball de camp.

A continuació, oferim un vídeo de l’acte, amb diverses declaracions d’alguns dels assistents (so ambient).

 

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia