El 18 de desembre de 2007, l’Assemblea General de la Organització de Nacions Unides va establir el dia 15 d’octubre com el Dia Internacional de les Dones Rurals. L’objectiu principal d’aquesta celebració és reconéixer a la dona rural per la seua contribució en el desenvolupament rural i agrícola, l’erradicació de la pobresa i la millora en la seguretat alimentària.

En la declaració inicial, l’organització fa una crida als estats membres per a millorar la condició de les dones rurals, parant atenció a les seues necessitats, i també per a empoderar-les en l’àmbit social, econòmic i polític.

Segons xifres de l’ONU, les dones rurals conformen un 43% de la mà d’obra agrícola, i en el seu treball diari de llaurar la terra i plantar llavors estan contribuint a assegurar l’alimentació de les seues comunitats, així com la de proporcionar aliments a nacions senceres.

Generalitat dedica enguany el Dia de la Dona Rural a les dones pescadores

La Conselleria d’Agricultura i Desenvolupament Rural, a través del Servei de Promoció de la Dona Rural, va celebrar ahir una jornada en El Palmar dedicada a les dones pescadores amb motiu del Dia Internacional de la Dona Rural que es commemora cada15 d’octubre.

Les dones de la mar: pescadores, xarxeres, poseres, armadores, representants de confraries i de les associacions de dones van ser les protagonistes de la jornada, en la qual van compartir les seues experiències de lluita per la igualtat en el sector i van recordar a totes les pioneres que van obrir camí.

La consellera d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Mireia Mollà, va clausurar la jornada agraint l’exemple de les dones pescadores del Palmar, referents a seguir per a “visibilitzar i corregir les desigualtats entre homes i dones existents en el medi rural”.

“El de hui ha de ser un espai de memòria col·lectiva i d’agraïment a totes les dones que van haver de superar la discriminació i van travessar un camí dolorós, desolador, incomprés o fins i tot a vegades solitari”, va indicar Mollà en referència a Teresa Chardí, Carmen Serrano, Elena Marco i Teresa Bru, Felicidad Dasí y Vicenta Dasí, les sis dones que van reclamar el dret de pesca en El Palmar i que en 2008 van aconseguir que una sentència judicial els donara la raó.

La vicepresidenta i consellera de Polítiques Inclusives i Igualtat, Mónica Oltra, va obrir la jornada reivindicant el treball essencial de les dones en el sector primari, un treball invisibilitzat en entorns molt masculinitzats i marcat per les particularitats del món rural com l’envelliment i la despoblació.

Les estadístiques que xifren en solo el 3% les dones que treballen en la mar posa en relleu el desequilibri entre els números i la realitat del sector. Les aportacions d’aquesta posada en comú contribuiran, juntament amb els resultats de diferents processos participatius de dones rurals que tindran lloc a la Comunitat Valenciana, a l’elaboració del I Pla de Promoció de la Dona Rural de la Comunitat Valenciana.

El nou servei de Promoció de la Dona Rural compleix un compromís del Govern, l’objectiu del qual és el de sumar esforços per a la igualtat efectiva en l’entorn rural i desenvolupar totes aquelles iniciatives orientades a impulsar un canvi de mentalitat i a afavorir el reconeixement, la visibilitat i el prestigi d’aquestes dones.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia