La majoria de les jornades laborals exigeixen menjar diàriament de tàper o fora de casa. Aquesta realitat, cada vegada més comuna, no té per què contraposar-se a la idea de mantindre hàbits saludables en la nostra dieta. Delia Gil, nutricionista de l’Hospital de Manises recomana que en la preparació dels menús de la setmana “és important que els nostres tàpers diaris compten amb una bona ració de verdures (150-200g), representant la meitat de la nostra ingesta”. A més de les fruites i verdures, “l’altre 50% del nostre tàper haurà d’estar format per “una combinació d’aliments proteics (25%) i hidrats de carboni (25%)”, indica.

Aprofitant que hui cada 16 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Alimentació, entre les claus que aconsella l’especialista, destaca que és important combinar el menjar quan siga de tàper amb un sopar equilibrat sense oblidar les dues racions de verdures al dia. “Si al matí hem preparat un tàper amb ensalada, que presenta una ració de verdura crua, a la nit es pot incloure la verdura cuinada, ja que és més digerible i facilitarà el somni”, exemplifica l’experta en nutrició. “El mateix ocorre amb les carns i els peixos, és millor triar els peixos blancs a la nit i deixar-ho els blaus o grassos per a l’hora de menjar”.

Finalment i referint-se als lactis, l’especialista de l’Hospital aconsella aportar diàriament entre 2 i 4 racions de productes làctics, “es pot introduir un iogurt natural per a postres en el sopar o com resopó, també pot ser molt bona idea ingerir un got de llet per a agafar el son”, conclou la doctora.

Aliment que afavoreixen el rendiment

En moltes ocasions, quan ingerim aliments durant la jornada laboral, busquem aquells que potencien d’alguna manera el nostre rendiment. En aquest sentit, la Dra. Gil explica que “és important introduir hidrats de carboni per a augmentar la glucosa en sang i que el nostre cervell tinga una aportació energètica per a augmentar la nostra capacitat cognitiva. No obstant això, no és bo abusar en quantitat, ja que és un aliment pesat que ens farà sentir-nos somnolents si prenem en excés”. A més, la nutricionista explica que “en les professions dedicades a treballs manuals convé ingerir una major aportació d’hidrat de carboni en la dieta mentre que en els treballs d’índole més intel·lectual haurem de realitzar ingestes equilibrades amb la proporció de cada grup d’aliments que s’ha indicat anteriorment”, indica.

Previndre l’obesitat

L’Hospital de Manises, a més, compta amb una Unitat de l’Obesitat i Cirurgia Bariàtrica formada per un equip multidisciplinari on participen endocrins, psiquiatres, nutricionistes, cirurgians i anestesistes que després d’estudiar al pacient aporten la solució més adequada. Una vegada aquests professionals sanitaris han fet un diagnòstic de la situació del pacient, i veuen que la cirurgia és la millor opció, proposen diverses tècniques per al tractament de l’obesitat, amb uns terminis d’espera molt ajustats per a reduir l’ansietat i desmotivació del pacient.

“El procés per a tornar a un pes saludable sempre requereix de suports, tant de l’entorn del pacient com dels professionals mèdics, i és necessari l’adopció d’estils de vida saludables i canvis importants en l’alimentació. L’alimentació després de l’operació és una dels principals dubtes, d’ací ve que com a nutricionistes fem un seguiment de cada pacient i organitzem jornades de nutrició per a explicar-los les dietes que han de seguir”, assenyala Delia Gil, nutricionista del centre.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia