Un estudi de l’Institut per a la Investigació de l’Hospital Clínic de València (Incliva), centre dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, ha analitzat el potencial com biomarcadors d’osteoporosi i artrosi dels microARN, que són xicotetes molècules d’àcid ribonucleic que permeten que les cèl·lules comprenguen la informació genètica que porta l’ADN.

Els resultats, donats a conéixer en el Dia Mundial de l’Osteoporosi que es commemora cada 20 d’octubre, apunten al miR-497 circulant com biomarcador significatiu.

L’osteoporosi i l’artrosi són patologies d’inici tardà i, a causa de l’augment en l’esperança de vida, amb elevada prevalença, sobretot en el grup de dones postmenopàusiques a causa dels canvis en els nivells d’hormones que regulen el metabolisme ossi. Produeixen des de dolor fins a deformitat òssia i fractures, i redueixen la qualitat de vida dels qui les pateixen.

El seu origen pot ser a causa tant de factors genètics com ambientals i d’estil de vida. S’estima que quasi una de cada quatre dones majors de 50 anys pateix osteoporosis, mentre que la prevalença global d’artrosi és del 47%.

L’objectiu de l’actual investigació, que parteix d’una altra de 2015, és buscar com anticipar qui tindrà aquestes patologies a través de biomarcadors, substàncies que es poden quantificar en alguna mostra de l’organisme i que poden servir com a indicadors d’estat biològic de normalitat, de malaltia o de resposta a un tractament.

En l’estudi actual han participat 100 dones postmenopàusiques, dividides en grup control (sense patologia òssia), grup amb artrosi de maluc i grup amb fractura de maluc.

La troballa més important ha sigut la identificació del miR-497 com un excel·lent discriminador del grup d’artrosi de maluc enfront del de dones sense patologia òssia i com un acceptable discriminador del grup d’artrosi de maluc enfront del de fractura. Es tracta d’una troballa prometedora que podria contribuir al futur diagnòstic en etapes primerenques d’aquesta malaltia.

El treball s’ha presentat en el 2021 World Congress on Osteoporosi, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases i acaba de publicar-se en obert en l’últim número de la revista Scientific Reports en un article titulat ‘Serum microRNAs in osteoporotic fracture and osteoarthritis: a genetic and functional study’.

L’investigador principal és Miguel Ángel García Pérez, professor titular del Departament de Genètica de la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València (UV) i coordinador del Grup d’Investigació en Genètica de l’Osteoporosi de Incliva, un dels objectius principals de la qual és la cerca de biomarcadors genètics i sèrics, principalment en l’osteoporosi postmenopàusica.

La investigació compta així mateix amb la participació de Damián Mifsut, del mateix Grup d’Investigació i cap de secció del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Clínic de València; Antonio Cano, cap del servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Clínic de València, i Clara Pertusa, investigadora predoctoral del grup.

L’estudi ha sigut finançat per l’Institut de Salut Carles III, Acció Estratègica en Salut (PI17/01875,) que inclou fons de la UE (EU Feder Program).

Imprimir article
Comenta aquesta notícia