L’Ajuntament de Llíria i l’adjudicatària de la licitació del projecte (associació científica ArqueoAntro) han presentat la primera campanya d’obertura de fosses comunes, on també es troben veïns de Bétera. Aquesta iniciativa s’emmarca dins del projecte per a la detecció de les restes de víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura impulsat pel consistori edetà

Aquesta primera campanya consistirà en la realització de fins a tres sondejos arqueològics de 2×2 metres en el cementeri de Llíria, amb l’objectiu de localitzar les fosses comunes on haurien de trobar-se les restes de les 29 víctimes assassinades en les saques del 5 d’agost, 24 d’octubre i 30 d’octubre de 1939.

Igualment, el Consistori desitja fer una crida a les persones que creguen que puguen tindre familiars en estes fosses del cementeri municipal, perquè ho comuniquen a l’àrea municipal de Memòria Democràtica perquè es puguen realitzar les actuacions necessàries. 

Aquest projecte comptarà també amb la col·laboració activa de la Mancomunitat del Camp de Túria, en les labors de difusió del projecte i identificació dels familiars de les víctimes a la comarca, ja que “és un deute que tenim pendent amb moltes famílies, i aquests treballs serviran per a alleujar una mica el dolor de moltes persones, veïnes de la comarca, que ni tan sols saben on estan els seus sers estimats”, ha manifestat la seua presidenta, Lola Celda.

L’acte, celebrat en l’edifici consistorial de Ca la Vila, ha comptat amb la presència de l’alcalde Joanma Miguel, la regidora de Memòria Democràtica, Consuelo Morató, l’arqueòleg municipal Miquel Sánchez, el coordinador d’ArqueoAntro Miguel Mezquida, el president de l’Agrupació de Familiars i Víctimes del Franquisme ‘Cementeri de Llíria’ Sergio García, i el coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica de la Comunitat Valenciana, Matías Alonso.

El primer edil, Joanma Miguel, ha valorat aquesta trobada amb els familiars “que ens acosta encara més al seu dolor, i perquè ha de ser un compromís de les administracions públiques dur a terme estos exercicis de justícia democràtica perquè puguen recuperar les restes de les persones que van perdre en una època negra de la nostra història”. 

Així, la presentació ha servit perquè les famílies de les víctimes conegueren de primera mà les característiques d’esta primera fase i, a més, tingueren l’ocasió de plantejar qualsevol qüestió o observació sobre esta.

La regidora de Memòria Democràtica, Consuelo Morató, ha indicat que “l’execució d’esta primera campanya d’obertura de fosses ens permet fer un pas més cap a la reparació pública i dignificació de totes les víctimes, al mateix temps que servirà per a conscienciar a les generacions futures de l’horror que es va viure i que mai més hauria de tornar a passar”. 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia