Tal dia com hui però de l’any 1889, Vicente Wenceslao Querol i Campos, conegut per tots com el “Poeta Querol“, va faltar a Bétera. Encara que en els diferents escrits indica que va nàixer a la ciutat de València el 30 de setembre de 1836, a la localitat de Bétera va passar gran part de la seua vida. De fet, encara queda per al record, el mas nomenat “La caseta blanca” davant de l’empresa Fominaya. Allí va viure durant anys.

Querol, va estudiar llatí en les Escoles Pies i Dret en la Universitat de València, i va treballar com a advocat. En 1855 va obtindre el premi del certamen poètic que la Universitat de València celebrava en l’IV Centenari de la Canonització de Sant Vicent Ferrer. Aquest, va anar publicant diverses poesies en castellà i valencià en El Miguelete, La OpiniónLas ProvinciasEl Pensamiento de ValenciaRevista de Valencia i La España Moderna. 

També va fundar la Societat Poètica La Estrella i, amb el seu amic i condeixeble Teodoro Llorente Falcó, va ser un dels promotors del renaixement literari valencià en iniciar els jocs florals de València (1859). Amb ell va traduir El Corsari i Childe Harold de Byron.

Pel vincle especial que va tindre Bétera amb el Poeta Querol, Betera.com vol hui dedicar-li aquest especial. Aquest poeta espanyol d’expressió bilingüe en castellà i valencià, pertanyent al moviment del Realisme, va inclús tindre al nostre municipi un nom de carrer (tram que va des de la rotonda de l’Avinguda País Valencià cap a la carretera del “Camí Paterna”. Però malgrat ser una personalitat de gran rellevància dins el Món Literari i ser una figura important per al poble de Bétera, per motius que desconeixem, a aquest tram de carrer se li va canviar fa uns anys el nom i va també ser nomenat Avinguda Constitució (perllongant la via que s’inicia abans de la rotonda anteriorment mencionada).

A continuació, compartim un enllaç amb el reportatge realitzat per Joan Manel Pons i Campos, qui molt amablement ens l’ha cedit. A més, aquest especial l’ha fet possible Ramón Asensi i Ramón, qui ens ha ajudat a trobar informació del Poeta Querol i ens ha facilitat el citat reportatge i les fotos que adjuntem en l’especial (foto antiga de la caseta blanca i foto del registre de la defunció del poeta).

Clic ací al reportatge de Vicent Wenceslao Querol i Campos, per Joan M. Pons CamposVicent Wenceslao Querol i Campos.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia