El Ple del Consell ha aprovat, a proposta de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, una Declaració institucional per a donar suport a la celebració, aquest dilluns 25 d’octubre, del Dia del Comerç Local en la Comunitat Valenciana.

D’aquesta manera, es vol potenciar la importància que té el comerç local dins d’un model econòmic sostenible i inclusiu, i per a ser un element essencial per a la qualitat de vida dels nostres pobles i ciutats.

Tal com exposa la declaració, el comerç local és un sector clau en el desenvolupament de la societat de la Comunitat Valenciana. La seua importància resideix en els efectes econòmics, mediambientals, territorials i socials que van associats a la seua activitat, el que el converteix en una peça fonamental del teixit socioeconòmic valencià.

En aquest sentit, també assenyala el paper que juga dins de l’economia real, que és essencial per a la transició del model econòmic que necessitem; un fet que aquest sector ha evidenciat més que mai al llarg d’aquesta pandèmia, ja que ha posat l’accent en atendre les necessitats de la població que més el necessitava i adaptant-se a unes circumstàncies canviats i imprevisibles.

A més, en la declaració es destaca que el comerç local potència els canals de venda de proximitat, així com els de quilòmetre zero i venda sense intermediaris o venda directa. Aquests canals permeten generar experiències de compra més personalitzades i major capacitat per a atendre les diferents necessitats de les poblacions locals.

Respecte a l’impacte mediambiental, el Consell ressalta que el comerç de proximitat té un impacte menor que altres tipus de comerç, ja que redueix els quilòmetres que recorren moltes de les seues mercaderies per a arribar als consumidors finals i, amb això, la petjada de carbó associada a aquests canals de distribució.

En línia amb l’anterior, s’abunda en què els desplaçaments als comerços locals sovint es caracteritzen per no necessitar transport motoritzat, tant de les persones consumidores com dels treballadors i treballadores del sector.

Aquest fet permet, alhora, reduir els problemes associats al trànsit excessiu i congestió que pateixen alguns nuclis urbans, com els de les ciutats més grans del nostre territori.

Un altre avantatge afegit del comerç local és que en ell existeixen diferents opcions de venda que ens permeten reduir el plàstic i els envasos no reutilitzables associats en el consum, com en el cas de la venda a granel. D’aquesta manera, acabem produint una menor generació de residus.

En l’enllaç següent compartim la declaració institucional del Dia del Comerç Local: DI-Dia-del-comerc-local (1)

Imprimir article
Comenta aquesta notícia