Aquest dimecres, 27 d’octubre, tindrà lloc la presentació de “Les Nostres Escriptores: Les veus oblidades de les lletres valencianes” amb el text de Rosa Roig Celda i il·lustracions de Manola Roig Celda. Aquest acte tindrà lloc a l’auditori de la Casa de la Cultura de Bétera, a les 17.00 hores.
Durant la jornada, es durà a terme una lectura dramatitzada, acompanyada de la guitarra de Miquel Cassany.
El llibre forma part de la col·lecció de llibres “Els nostres regnes, Els nostres compositors”, que edita la Generalitat Valenciana.
En el llibre es presenten les 550 autores valencianes localitzades i es contextualitza una genealogia des del segle XII fins el segle XXI destacant l’obra i la figura de 23 escriptores.
Bétera participa amb la gran labor i treball de la nostra veïna, Raquel Ricart i Leal, que a més pertany a una família molt implicada culturalment al nostre municipi.
Cal mencionar que, el Dia de les Escriptores és una commemoració iniciada a Espanya a l’octubre de 2016 per a recuperar el llegat de les dones escriptores, fer visible el treball de les dones en la literatura i combatre la discriminació que han patit al llarg de la història.
La celebració, de caràcter anual, es convoca el dilluns més pròxim a la data del 15 d’octubre, festivitat de Teresa de Jesús.
El Dia de les Escriptores va sorgir per iniciativa de la Biblioteca Nacional d’Espanya, l’Associació Clàssiques i Modernes i la Federació Espanyola de Dones Directives, Executives, Professionals i Empresàries (FEDEPE) per a compensar la discriminació històrica de les dones en la literatura.
Malgrat els molts noms d’escriptores que els especialistes coneixen i estudien anteriors al segle XIX, rares vegades apareixen mencionades en els manuals d’estudi i ni tan sols en els programes d’història literària de la universitat a Espanya. En el segle XIX gran part de les dones escriptores havien de publicar amb un pseudònim d’home. Emily Brontë i les seues germanes van ser mostra manifesta d’això. Sombras borrascosas va ser publicada amb el pseudònim d’Ellis Bell; cap editor s’atrevia a publicar, perquè consideraven que elles solament escrivien novel·les de tall romàntic.
El segle XX es va iniciar amb un canvi de tendència amb la pionera Virginia Woolf, que va començar en 1905 a escriure per al suplement literari del Times i 10 anys després va publicar la seua primera novel·la, i amb Marguerite Yourcenar, però es van produir pocs avanços significatius.