Aquest divendres, 12 de novembre, tindrà lloc el lliurament dels premis del primer concurs obert de literatura en valencià Francesc Peris i Valls.
Serà a les 18.30 hores al Blanc i Negre(carrer Morvedre, 28, de Bétera).
A més a més, durant l’acte també tindrà lloc la presentació del llibre “Les Falles i el bar Torino” per part dels seus autors.
A l’acte poden assistir tant els participants del concurs com totes les persones que estiguen interessades.
Cal recordar que, per tal de promoure i difondre l’ús del valencià, llegir-lo i escriure’l, l’associació “Colla Cultural Francesc Peris i Valls” va convocar en el passat mes de juny el primer concurs obert de literatura en valencià de Poesia i Relat.

L’Associació “Colla Cultural Francesc Peris i Valls” va nàixer amb l’objectiu de promoure i difondre l’ús del valencià, llegir-lo i escriure’l.

En aquest sentit, cal mencionar que aquesta colla també promou, entre la comunitat educativa, un concurs de literatura infantil en valencià. En aquesta iniciativa participen alumnes entre els 9 i els 18 anys de totes les escoles de Bétera. Fa onze anys que es realitza aquest concurs, on s’implica també al professorat, mares i pares dels alumnes. De fet, la colla ja ha convocat la 12ª edició i convida a les escoles del municipi de Bétera a participar en aquest concurs, esperant amb moltes ganes els poemes dels alumnes.

Les Falles i el bar Torino

D’altra banda, els autors de “Les Falles i el bar Torino” són  Eduard Ramírez Comeig, Juanjo Medina Bonilla i Pedro Nebot Rodrigo.

Descripció del llibre:

Les Falles i el València CF s’han convertit en dos dels eixos vertebradors més importants de les nostres terres, i han anat de la mà en alguns cicles econòmics. Moltes vegades a conseqüència de la vinculació directa entre dirigents de l’equip i d’alguna de les comissions més boiants de la ciutat. També han patit greument les crisis viscudes i s’han vist obligades a reinventar-se i adaptar-se a les noves circumstàncies. Són dos realitats que s’han perfilat com a formes d’entendre una veritat social tan paradoxal com la valenciana, amb la manifestació pública de les connexions amb un valencianisme temperamental.
El segle XX ha estat marcat per enormes transformacions socials, des de l’economia a la política, de la població a les expectatives i horitzons. L’hegemonia assolida per les falles i el futbol en l’àmbit popular ha facilitat plantejar relats d’identificació massius. Resseguir les relacions entre estos fenòmens ens permet revisar les evolucions urbanes del cap i casal, i els canvis de mentalitat col·lectiva en cada època.
Els gustos populars en ocasions reprodueixen les convencions que interessen a les elits socials, mentre que en altres moments mostren una tradició irreductible d’impulsos anàrquics. La sàtira, la crítica i els somriures sorneguers sovint són el refugi de tendències populars que mantenen el seu vigor fora dels rituals oficials. Tant les Falles com el València CF juguen i han jugat un paper emblemàtic, més o menys encertat, d’un poble que arrela en el territori valencià i estableix ponts entre la diversitat de pensaments i impulsos de la societat que compartim.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia