Cada 15 de novembre, com ahir dilluns, se celebra el Dia Mundial sense Alcohol. Aquesta data va ser instaurada per l’Organització Mundial de la Salut i, a ella, se suma la Conselleria de Sanitat amb la finalitat de conscienciar a la població sobre les greus conseqüències, tant socials com personals, que pot ocasionar un consum abusiu d’alcohol.

Un dels punts clau que està reforçant la Conselleria de Sanitat és la detecció precoç de l’alcoholisme. Per a això, ha elaborat un protocol, que s’ha posat a la disposició de professionals sanitaris d’Atenció Primària, ja que és la porta d’entrada de tot ciutadà o ciutadana al sistema sanitari de salut.

L’objectiu és detectar de manera primerenca una possible dependència a l’alcohol mitjançant una entrevista motivacional que realitza el personal sanitari, de manera que, en cas de detectar un problema, puga iniciar un tractament

D’altra banda, des de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions en coordinació amb les 87 UPCA està duent a terme una intensa labor en més de 300 municipis de la Comunitat Valenciana. L’any 2020 s’ha realitzat un programa de formació a 25 tècnics per a dur a terme estratègies preventives entre la població adolescent sobre consum abusiu d’alcohol.

Així mateix, s’estan realitzant campanyes informatives, tant en els municipis, com en l’àmbit educatiu, sobre els riscos associats al consum d’alcohol, així com la importància d’establir hàbits saludables.

En la Comunitat Valenciana, els centres encarregats del tractament a persones amb algun problema d’addicció a l’alcohol o a qualsevol altra substància addictiva són les Unitats de Conductes Addictives (UCA). Així, durant els sis primers mesos d’enguany s’ha produït un increment del 26,5% en el nombre de pacients que han sigut admesos a tractament per consum abusiu d’alcohol.

De fet, de gener a juny de 2021 les UCA han tractat a 1.574 pacients per abús d’alcohol enfront dels 1.243 que es van atendre l’any passat durant el mateix període de temps. A més, aquest increment s’ha produït tant en dones, un 25,73% més, com en homes, que ha experimentat un augment del 26,97%.

Dels 1.574 pacients que han iniciat tractament en les UCA, 496 són de la província d’Alacant, 209 de Castelló i 869 de la província de València.

D’altra banda, segons l’Indicador d’Admissió a Tractament en les UCA, durant l’any 2020, les atencions per consum d’alcohol representaven el 25,44% sobre el total pacients atesos per consum a altres substàncies addictives. Cal assenyalar que, respecte a 2019 han disminuït en un 27%, però és a partir de 2021 quan s’aprecia un increment de persones que pateixen un problema associat al consum abusiu d’alcohol.

En aquest sentit, la Conselleria de Sanitat realitza intervencions preventives en els diferents àmbits, tant comunitari com educatiu, amb la finalitat d’oferir informació sobre els riscos associats al consum d’alcohol, a més de promoure hàbits saludables a través de les Unitats de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCA).

De fet, el consum de l’alcohol no sols afecta al consumidor, ja que té una forta repercussió en altres persones, com a familiars, amics, així com conseqüències en l’entorn laboral. A més, té greus repercussions sobre la salut dels i les consumidors.

El consum d’alcohol és un factor causal en més de 200 malalties i trastorns. En concret, està associat amb el risc de desenvolupar problemes de salut com ara trastorns mentals i comportamentals, inclòs l’alcoholisme, i pot desencadenar malalties com la cirrosi hepàtica, alguns tipus de càncer i malalties cardiovasculars.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia