L’Ateneu de Bétera torna a tindre aquest divendres, 19 de novembre, una cita amb el seu cicle documental, el qual s’està duent a terme durant els tres primers divendres del mes de novembre.

 Aquest cicle, va començar el passat 15 d’octubre amb la figura del doctor Peset Aleixandre. Fa dues setmanes, els assistents al cicle es van submergir en l’extraordinària història del bussejador Jacques Mayol. Aquest, va ser el primer bussejador capaç d’arribar als 100 metres de profunditat sense respiració artificial. A més, va revolucionar el busseig per apnea mitjançant la introducció de tècniques de ioga i zen.

Divendres passat, 12 de novembre, va ser el torn per al  documental sobre el canvi climàtic de FILMAFFINITY. El director d’aquest documental, John Webster, que va aconseguir convéncer a la seua família per a fer la prova, relata de manera divertida el que suposa sotmetre’s a una “dieta sense petroli” i mostra com pràcticament tot el que consumim prové del petroli, l’agent que provoca una major deterioració en el nostre planeta.

Hui, el documental a projectar serà Overseas. Esclaves del segle XXI. Es tracta d’un impactant retrat de les dones filipines que es veuen obligades a marxar a l’estranger per guanyar-se la vida fent de mainaderes i treballadores de la llar.

La projecció serà a les 19.30 hores.

D’altra banda, demà dissabte, 20 de novembre, Manel Rodríguez-Castelló presentarà Farem un pensament. Metaforismes i saials. L’autor és premi de la crítica (1983), premi Vicent Andrés Estellés, premi ciutat de valència, premi Maria-Mercé Marçal i premi Ausiàs March, tots ells de poesia. Així mateix, fa crítica literària i és director del premi de poesia d’Alcoi, a més d’un activista cultural incansable.

La presentació d’aquest exemplar també tindrà lloc a les 19.30 hores a les instal·lacions de l’Ateneu Cultural (plaça del mercat, 5).

Sinopsi del llibre:

Aquest volum reuneix aforismes —que l’autor ha rebatejat com a metaforismes per subratllar-ne la vinculació directa amb un dels mecanismes bàsics de creació de sentit de l’art poètica— i una sèrie de columnes periodístiques d’escriptura fragmentària que anomena saials pel que tenen de draps de neteja d’una realitat social sovint espúria i bruta, escàpola i complexa, punyent i contradictòria, i d’aclariment, com tota escriptura que vol posar una mica de llum enraonada en les coses.

Farem un pensament, és un títol que podem entendre en la seua literalitat, per tal com el llibre encaixa peces diverses de pensament, sovint captat en la seua transitorietat poètica, i també en els sentits que l’ús popular ha donat a l’expressió. Reivindicar el fragment i la brevetat en temps de missatgeria fàcil, de confusions i immediateses aptes per al consum ràpid que es fa a ulls clucs, és també una manera de contribuir, des del marge humil de la literatura, a la reflexió i el debat serens, a l’enfortiment de la crítica i la cimentació de les raons per a la dissidència. Acostar-se a la realitat des de nous angles i perspectives tot mirant d’esquivar els paranys dels prejudicis, les aparences i els llocs comuns que fabriquen els vigilants de l’ordre, és la pretensió última d’aquests textos fragmentaris, escrits entre la ironia i la tendresa, l’estupor i l’admiració, dictats per les emocions i l’estima indeleble per la vida.

Altres activitats

L’Ateneu acollirà també, durant les pròximes setmanes, les següents activitats:

– Dissabte 27 de novembre, 19.30h: Presentació del darrer llibre de Juli Esteve: El somni americà.
– Divendres 10 de desembre, 19.30h: Presentació de l’últim poemari de Josepa MontagutUna besada a la llengua. 
– Dissabte 11 de desembre, 21h: Torna el Sopar de la carabassa.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia