La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha convocat el premi literari de relats destinats a persones amb malalties neurodegeneratives, amb l’objectiu de comptar amb material amb temàtica adulta, ja que en moltes ocasions aquestes persones han de recórrer a obres infantils.

Així ho ha explicat la directora general de Persones Majors, María José Pérez, qui ha especificat que els treballs que es presenten a aquests guardons hauran de ser relats, contes o similars destinats a la lectura de les persones amb malalties neurodegeneratives i amb una narrativa adulta.

Pérez ha manifestat que amb iniciatives com aquesta la Conselleria busca fomentar “polítiques d’envelliment actiu”, també en aquells col·lectius de persones majors que tenen algun tipus de dependència, amb l’objectiu d’afavorir la seua autonomia personal, en aquest cas en l’àmbit de l’oci i el temps lliure.

“La falta de relats adaptats a les necessitats d’aquestes persones provoca que en moltes ocasions les úniques obres literàries a les quals poden recórrer són de temàtica infantil, la qual cosa provoca que moltes d’elles renuncien a la lectura, amb tot el que això implica de cara la perduda d’autonomia”, ha manifestat la directora general.

Els premis no marquen cap temàtica concreta, però sí que és indispensable que les obres siguen comprensibles i adaptades a les persones amb malalties neurodegeneratives, “sense infantilitzar ni minvar la seua capacitat de concentració, i que vagen dirigides a l’oci d’aquestes”, ha incidit María José Pérez.

Requisits de participació

Aquelles persones que desitgen participar en aquests guardons hauran de ser majors d’edat, o comptar amb autorització signada de pare, mare o tutor legal, i residir a Espanya, i no es podrà presentar més d’un relat per participant.

Les obres hauran de ser originals i inèdites en tota la seua extensió, podran estar escrites indistintament en valencià o en castellà, tindran un contingut mínim de 500 paraules i màxim de 3.000, i el nombre de personatges que apareguen en ell no serà superior a cinc.

El termini per a presentar els treballs és de vint dies hàbils, des de l’endemà a la publicació de la convocatòria en el Diària Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), i la presentació dels mateixos podrà ser tant presencial en les seus de la Conselleria, com a telemàtica a través de la seu electrònica de la Generalitat.

Premis i jurat

Els guardons contemplen un premi de 3.000 euros per a l’obra que quede en primer lloc, 2.000 euros per al qual quede en segon lloc, i 1.000 euros per al tercer, ha explicat María José Pérez, qui ha indicat que també es podran concedir esments especials, sense dotació econòmica, si la qualitat de les obres presentades i no premiades ho meresqueren.

El jurat estarà compost per la directora general de Persones Majors, qui ostentarà la presidència d’aquest, i 4 vocals amb competències en persones majors. La identitat de les persones que ho componguen es farà pública a través de la pàgina web de la Conselleria amb anterioritat a l’expiració del termini de presentació de sol·licituds.

En la valoració de les obres presentades, el jurat haurà de tindre en compte la facilitat i fil conductor entre la història i els personatges, la qualitat literària, la coherència narrativa, la defensa de valors no discriminatoris i la ruptura d’estereotips.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia