Més enllà de posar de manifest la falta d’educació i respecte que, sent habitual entre els membres de la corporació i, sobretot, entre l’equip de govern i l’oposició, els plens que se celebraren al mes d’octubre varen traure a la llum el grau d’irresponsabilitat que regna al nostre consistori.

Ja al ple ordinari del 4 d’octubre, va posar-se de manifest aquesta irresponsabilitat en plantejar-se una baixada de l’IBI que, encara que puga parèixer una bona mesura de cara a l’estalvi del nostre veïnat, no tenim molt clar les repercussions que puga tindre de cara a un futur no massa llunyà; i més encara quan, al nostre parèixer, els partits de l’equip de govern fan aquestes propostes pensant més en el rèdit polític que li podran traure a les pròximes eleccions i no tant en la sostenibilitat d’aquesta mesura en el
temps. I, és que això, suposaria preocupar-se reialment per un benestar del veïnat del qual tant parlen.

En aquest sentit, cal remarcar que el manteniment i millora d’aquesta mesura en els pròxims anys, ens planteja moltíssimes dubtes i està pendent d’un fil molt fràgil; ja que si com esperem, més prompte que tard, eixim de l’actual crisi econòmica provocada per la situació sanitària de la Covid-19 i tornem a tindre que cenyir-nos a la regla de despesa que, fixada per l’exministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro (PP), a la Llei orgànica 2/2012 sobre l’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera, que sustenta el pressupost i el marge d’acció municipal, és molt probable que el que ara es pot baixar prompte s’haurà de tornar a pujar.

I per a veure això, no fa falta la “bola de cristall” tan nomenada per l’equip de govern cada vegada que l’oposició, fent valdre el seu càrrec, valora alguna de les seues propostes o preveu les conseqüències que, molt probablement, ens portaran les seues decisions, si no s’estudien i reflexionen bé, mirant més pel bé comú del que tant parlen i poc els preocupa.

Així mateix, no entenem com, a pesar que es votara a favor de deixar aquesta proposta sobre la taula i treballar-la conjuntament per a millorar-la i aprovar-la de manera definitiva per poder implementar-la l’any vinent, sense que s’incompliren els terminis legals malgrat la reticència de l’equip de govern a fer-ho; això, no es va dur a terme i s’optà per l’opció menys participativa: celebrar un ple extraordinari en un dia festiu tan important a la nostra Comunitat com ho és el 9 d’octubre, amb totes les dificultats que aquesta data suposà per tal que la ciutadania estiguera present i participara d’un tema tan rellevant com el que es va tractar en aquest ple.

Finalment, les propostes de l’oposició que, a parer nostre, milloraven notablement la proposta de la baixada de l’IBI no van ser tingudes en compte; i, així i tot, sorprenentment va ser aprovada amb el vot a favor de tota l’oposició a excepció del PSOE, el qual es va abstenir.

Per tant, sense entrar a valorar la responsabilitat que cada part va poder tindre en l’ambient tibant i poc democràtic que es va generar en el ple ordinari i que va culminar amb l’expulsió de l’equip de govern de Mª José Yago, acusada de “trànsfuga” i de “poc capacitada” per la formació política de la qual fins a eixe moment formava part, Mas Camarena-Torre en Conill; no deixa de sorprendre’ns la vel·leïtat demostrada per aquells que, amb una diferència de tan sols 5 dies, van passar de votar per deixar-la damunt de la taula a mostrar-se a favor d’una proposta que poc variava de l’original i que, ni de bon tros, tenia en compte cap de les seues millores.

En definitiva, més enllà de l’irresponsable que ens puga semblar posar en marxa una mesura que, sent aparentment positiva hui dia, en un futur no massa llunyà ens traurà nous i greus retallades als serveis essencials prestats a escala municipal, farà que es tinga que pujar l’ara rebaixat i, molt probablement, ens farà reviure els temps en els quals les nostres arques municipals no estaven tan sanejades com en l’actualitat; el que tampoc deixa de preocupar-nos és, on queda la transparència i la participació de la ciutadania en temes tan rellevants com el tractat en aquestes sessions?

Més encara, quan aquest tipus de temes s’aborden en un ambient tan tens i poc comunicatiu com el que es genera últimament a cada ple; i, quan aquest tipus de temes es tracten a un ple que, per ser extraordinari, no dona l’opció a la ciutadania de mostrar el seu parer; que al celebrar-se a les 9 del matí d’un dia festiu com en el que es va convocar, impossibilità en gran mesura la presència de la ciutadania; i, del que encara, a dia de hui, no s’ha publicat el vídeo d’aquesta sessió.

Article d’opinió escrit i enviat per Círculo Podem Bétera.

*El nostre diari ha transcrit tal qual les paraules enviades per Podem Bétera en l’escrit, sense fer-se responsable de les paraules emeses en ell. No obstant, està obert a que les persones o institucions de les quals es puga parlar en el citat escrit, puga enviar-nos la seua rèplica o aclariment.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia