Durant aquest any, des del Cercle Podem Bétera hem presentat diverses propostes i mocions a l’Ajuntament que, encara que al nostre parer, vetlen pel benestar comú i per la protecció mediambiental i patrimonial del nostre municipi, no van arribar a debatre’s en el ple donant mostra, una vegada més, del que realment preocupa els responsables del nostre consistori.

Les primeres d’aquestes propostes sorgeixen en tindre coneixement que el nostre Ajuntament, igual que el de Chiva i molts altres de la nostra comarca, havia rebut diversos projectes per a la creació d’una macroplanta fotovoltaica de grans dimensions al nostre terme municipal.

A l’abril, ja varem preguntar per aquest tema i fou, Eva Martinez, la regidora d’urbanisme qui va respondre, que estaven valorant aquests projectes i estaven pendents de realitzar uns
estudis mediambientals sobre els efectes que podrien tindre al nostre territori; sense que, per el moment, haguem tingut coneixement de les seues conclusions però sí de que s’ha
paralitzat temporalment la implementació d’aquestes macroplantes. En aquest sentit, la nostra formació és contrària a aquesta mena de megaprojectes que trenquen el paisatge i col·lapsen la xarxa elèctrica local però mai, en cap cas, a les energies renovables, sinó al model en què aquestes es generen.

Al nostre entendre, aquests megaprojectes només beneficien als grans fons especulatius d’inversió en energies renovables que, aprofitant les deficiències de les nostres administracions en matèria de regulació del sector i la falta d’informació de la ciutadania, ocupen grans extensions creant una mar de panells fotovoltaics sobre un sòl principalment agrícola que, més enllà de generar uns pocs llocs de treball i enriquir a alguns propietaris, causen un greu impacte sobre el territori, fragmenten el paisatge i afecten la riquesa cultural i la biodiversitat de la zona.

Per tant, la nostra proposta en aquest sentit va encaminada a un canvi en el patró de generació energètica, basat en:

D’altra banda, la nostra formació va presentar una moció amb la finalitat de pal·liar les dificultats amb les quals es troben els nostres veïns i veïnes a l’hora d’accedir a un habitatge
digne en el nostre municipi i, sobretot, les d’aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat; i que, a causa de les conseqüències econòmiques que la pandèmia per la
COVID-19 està causant, s’han vist agreujades pel notable augment de les situacions de desocupació i de pèrdua d’ingressos que ha portat a moltes persones a no poder pagar la
hipoteca o el lloguer, provocant que una part de la ciutadania no puga fer efectiu el seu dret a un habitatge.

Així doncs, tenint en compte que l’habitatge s’ha consolidat com l’eix central de refugi i protecció de la ciutadania i que, ara més que mai, és responsabilitat dels poders públics garantir el degut accés a aquesta, des del Cercle Podemos Bétera es pretenia instar el govern local a:

Aquestes mocions van ser presentades tant a juny com a setembre, rebent la callada per resposta. És més, al preguntar en el ple de juliol sobre aquest tema, la resposta d’Eva Martínez, regidora d’urbanisme, va ser que: “les mocions no s’havien adjuntat correctament”, fet del qual no se’ns va informar des del Registre de l’Ajuntament en cap moment i que ens va portar a tornar-les a enviar a octubre amb similar resultat ja que, mai es van arribar a debatre al ple.

Així mateix, es va proposar a diversos partits de l’oposició treballar aquestes mocions de manera conjunta, donant-los la possibilitat de modificar-les i ampliar-les en aquells punts
que pogueren considerar millorables i portar-les a ple de manera conjunta però el silenci va tornar a ser la resposta rebuda per una d’aquestes formacions; mentre que l’altra, es va limitar a informar-nos que “la seua formació havia decidit no donar suport a les nostres propostes de manera sistemàtica”.

Res més lluny de la nostra intenció que secunden qualsevol de les nostres propostes sistemàticament i sense treballar-les prèviament, però…

…Cadascú que traga les seues pròpies conclusions.

Article d’opinió escrit i enviat per Círculo Podem Bétera.

*El nostre diari ha transcrit tal qual les paraules enviades per Podem Bétera en l’escrit, sense fer-se responsable de les paraules emeses en ell. No obstant, està obert a que les persones o institucions de les quals es puga parlar en el citat escrit, puga enviar-nos la seua rèplica o aclariment.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia