El cementeri municipal de Llíria acollia hui dilluns, 29 de novembre, l’inici dels treballs d’exhumació de les restes de víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura. Al voltant de les 12.00 hores, familiars i autoritats s’han reunit en el camp sant per a presenciar com l’Associació Científica ArqueoAntro començava a dur a terme els treballs de camp. 

Durant l’acte d’inici, l’arqueòleg i membre fundador d’ArqueoAntro, Miguel Mezquida, ha explicat que es realitzaran tres sondejos arqueològics de 2×2 metres, amb l’objectiu de localitzar les restes de fins a 29 víctimes assassinades en les saques del 5 d’agost, 24 d’octubre i 30 d’octubre de 1939. Aquesta tasca està previst que dure unes tres setmanes. Cal dir que, en aquestes saques també es troben diversos veïns de Bétera. A més, Mezquida ha comentat que també s’ha pogut saber que hi ha soldats que van faltar en l’Hospital de Sang i es trboen al Cementeri Civil.

L’actuació suposarà una inversió d’aproximadament 40.000 euros. Aquesta xifra serà finançada per la Conselleria de Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana.

A l’acte han assistit la regidora municipal de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Llíria, Consuelo Morató; el director general de Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana, Iñaki Pérez; l’arqueòleg municipal, Miquel Sánchez; el president de l’Agrupació de Familiars i Víctimes del Franquisme ‘Cementeri de Llíria’, Sergio García; el Coordinador del grup de Memòria Històrica, Matías Alonso; la presidenta de la Mancomunitat Camp de Túria, Lola Celda i la presidenta i secretari del Comissionat de Memòria Històrica de Llíria, Carmen Feltrer i Miquel Fernández.

Consuelo Morató ha indicat que era un dia molt important, ja que “l’obertura d’estes fosses ens permet treballar per la dignificació de les víctimes, una dignificació que arriba 82 anys tard tard”. L’edil de Llíria no ha volgut esendre’s massa perquè és “un dia per als nets, per als fills i per a les famílies”.

Seguidament, Iñaki Pérez, ha declarat que “és trist que hagen hagut de passar tants anys per a fer que accions de pura sensibilitat i humanitat siguen una realitat”. A més, ha valorat el treball conjunt entre les diferents institucions.

A continuació, oferim un vídeo amb l’inici dels treballs i diferents declaracions de familiars de víctimes de Bétera i les diverses autoritats:

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia