Un total de 354 persones van rebre un diagnòstic de VIH l’any passat en la Comunitat Valenciana, i entorn de 14.553 tenien cronificada la infecció. Aquestes xifres situen la taxa autonòmica en 6,99 casos per cada 100.000 habitants (un punt per davall de la mitjana nacional): 6,7 a la província de València; 6,2 a Alacant i 4,73 a Castelló. Darrere dels números, històries de vida.

La majoria de nous diagnòstics de 2020 en la Comunitat Valenciana van ser homes, en una proporció de 5 a 1 respecte de les dones. En homes, la franja d’edat que va concentrar més casos va ser la de 20 a 44 anys, similar a la majoritària en dones (25-49 anys).

Respecte a la via de transmissió, les relacions sexuals sense protecció entre homes homosexuals i bisexuals van representar quasi la meitat dels casos. La transmissió va ser heterosexual en el 22,1% de casos.

Amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, que es commemora cada 1 de desembre, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública insisteix en la importància del diagnòstic primerenc no sols per a frenar la destrucció del sistema immunitari de la persona afectada, sinó també per a evitar transmetre el virus a unes altres. En aquest sentit, els antiretrovirals poden arribar a fer que la càrrega viral en la sang siga indetectable i els fluids sexuals que fins a aqueix moment eren *infectantes deixen de ser-ho.

“Hui dia, amb els tractaments adequats, la infecció per VIH es cronifica i la persona pot portar una vida tan normalitzada com amb qualsevol altre problema de salut. Per això és tan important diagnosticar-la i tractar-la com més prompte millor i, per a aconseguir-ho, cal véncer l’estigma social que fa que encara hi haja persones reticents a fer-se la prova. També cal superar altres clixés contrasentit com que la malaltia no va amb mi, basta una única exposició de risc perquè es produïsca la infecció”, ha explicat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló.

La Comunitat Valenciana compta amb Centres d’Informació i Prevenció de la sida (CIPS), un per província, on professionals especialitzats informen de manera confidencial i anònima a qualsevol persona sobretot allò que necessita saber sobre la infecció per VIH, la seua prevenció i transmissió, així com sobre qualsevol altra Infecció de Transmissió Sexual.

El personal dels CIPS indica, així mateix, quines són les mesures preventives que s’han d’adoptar per a evitar la infecció pel VIH, així com quan s’ha de realitzar la prova de detecció de la infecció en cas que s’hagen mantingut pràctiques de risc.

Si el resultat revela que s’ha produït la infecció, el personal dels CIPS ajuda a afrontar el moment i ofereixen a la persona l’accés al nivell d’atenció sanitària que requereix. També informen dels recursos existents (sanitaris, socials, legals, les ONG…) i ofereixen consell per a evitar la reinfecció i la infecció d’altres persones.

L’any passat, els CIPS de la Comunitat Valenciana van atendre 16.956 consultes (una mitjana diària de 46) entre primeres visites, visites successives, consultes telefòniques i proves de VIH, realitzades per 12.110 persones. També en qualsevol centre de salut, els i les professionals de Medicina de Família poden oferir informació, realitzar les proves pertinents o derivar a la persona al recurs específic més adequat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia