Cada 3 de desembre es commemora el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional amb l’objectiu de promoure els drets i el benestar de les persones amb discapacitat en tots els àmbits de la societat, així com conscienciar sobre la seua situació en tots els aspectes de la vida.

La Convenció sobre els Drets de les Persones amb Diversitat Funcional, aprovada en 2006 i signada per 180 països diu el següent: “L’accessibilitat i la inclusió de les persones amb Diversitat Funcional  són drets fonamentals”

En aquest sentit, demana que les persones amb discapacitat puguen portar una vida independent i participar de manera activa en el desenvolupament de la societat.

També sol·licita als Estats que prenguen les mesures apropiades per a donar-los ple accés a l’activitat quotidiana i eliminar tots els obstacles a la seua integració.

D’altra banda, en el context d’aquesta data la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport va realitzar fa uns dies un acte de presentació de la versió adaptada a pictogrames d’un llibre que s’ha convertit en tot un referent per a tractar aquest tema entre els més menuts: ‘La lluerna morada‘, de Ricard Tàpera i il·lustrat per Carles Ubeefe, amb l’edició de Caliu Espai Editorial.

En aquest marc, el conseller Vicent Marzà ha explicat que “aquest llibre és un cant a la diversitat i a la inclusió, que demostra que tot l’alumnat, independentment de necessitar més o menys atenció especial, és capaç d’implicar-se de manera fascinant en els processos d’aprenentatge. És per això que enviarem a més d’un miler de centres educatius d’Infantil i Primària i d’Educació Especial exemplars d’aquesta adaptació a pictogrames perquè tinguen al seu abast un material afectiu, efectiu i de treball de la diversitat”.

Així mateix, la Conselleria ha posat a disposició de tota la comunitat educativa valenciana una versió en format vídeo-conte en què han participat l’alumnat i el professorat de set centres educatius: el CEE Gargasindi de Calp-Benissa, el CEIP Mestre Gaspar López de Benidorm, el CEE Pla Hortolans de Borriana, el CEE Baltasar Rull d’Onda, el CEE La Encarnación de Torrent, el CEIP Bonavista d’Alaquàs i el CEE Parálisis Cerebral Infantil Creu Roja de València.

La Conselleria ha adquirit exemplars de l’edició accessible de ‘La lluerna morada’, que arribaran a tots els centres específics d’Educació Especial sostinguts amb fons públics i tots els CEIP i els col·legis concertats que disposen d’unitats específiques de suport a la inclusió. Així, els llibres arribaran a 1.111 centres, 424 de les comarques d’Alacant, 168 de les de Castelló i 519 de les de València.

En aquest sentit, per a l’adaptació del llibre a versió accessible a tot l’alumnat amb pictogrames i lectura fàcil s’ha comptat amb Neus Llàcer, mestra d’Audició i Llenguatge (AiL) i membre de la Unitat Específica d’Orientació especialitzada en Trastorns de l’Espectre Autista (TEA) d’Educació de la Generalitat.

El vídeo-conte i el ‘making off’ es poden consultar en el web: https://ceice.gva.es/va/web/inclusioeducativa

Imprimir article
Comenta aquesta notícia