L’Associació Cultural l’Aljama de Bétera va oferir ahir divendres, 03 de desembre, la seua XIII Mostra de Música i Cultura Tradicional.
Enguany la Mostra ha continuat amb el seu caràcter benèfic. En aquesta ocasió, van col·laborar amb l’Agrupació Folklòrica Alfaguara, i per mig d’ells i amb la col·laboració del consistori local i altres entitats privades, podran destinar els diners recaptats ahir en les entrades als afectats del volcà de La Palma.

L’Associació Cultural l’Aljama de Bétera va nàixer en l’any 2004, a causa de la motivació d’un grup de persones amb iniciatives i molta il·lusió per treballar en l’apassionant món de la Cultura Popular i Tradicional Valenciana. Aquesta és una entitat cultural que te per finalitat l’estudi, documentació, ensenyament, difusió i foment dels elements que formen part de la cultura popular i tradicional valenciana, especialment el ball, la música i les cançons, els instruments i la indumentària.

D’aquesta manera, l’Aljama va sorgir amb el propòsit ferm de recuperar i donar a conéixer els nostres balls, cançons i músiques. Amb molta voluntat i esforç han aconseguit recuperar, crear i mantindre algunes de les manifestacions més importants, originals i característiques de la comarca del Camp de Túria, com són el Ball dels Oficis de Llíria, les Danses de Bétera i un ampli repertori de cançons i melodies.

D’altra banda, la il·lusió i el respecte per les tradicions i el folklore canari són els elements essencials que defineixen a l’Agrupació Folklòrica Alfaguara, que va iniciar la seua marxa en el món del Folklore l’any 2001, amb motiu de les Festes de Santiago Apòstol, en el municipi de “Breña Baja”. Gràcies a les inquietuds musicals i la constància dels seus components, es va presentar oficialment el 10 de maig de 2003, amb l’apadrinament del timplista Domingo Rodríguez el Colorao, Mariví Cabo i Juan Carlos Pérez.

Alfaguara ha participat en diversos festivals i actuacions celebrades tant dins com fora de la seua illa, entre les quals cal destacar: romeries en tots els municipis de l’Illa de la Palma, de la qual procedeixen, així com la participació en diversos festivals folklòrics en innombrables barris al llarg de tota la geografia insular, la seua col·laboració amb el Programa “Aires de Mar” del Cabildo Insular de la Palma alguns estius.

En el marc de les Festes Lustrals de la Baixada de la Verge de les Neus, al juny de 2005, va participar en el Festival Insular de Folklore.

Respecte a la seua participació en Festivals fora de l’Illa destaca l’assistència de l’Agrupació al Festival 7 Illes i Romeria del Pi en Gran Canària representant a l’Illa de la Palma al setembre de 2003, participació en el Festival Internacional de Folklore Verge del Salor, en Torrequemada (Càceres), en el Festival Nacional i Internacional de Folklore de Sao Salvador de Arvore en Vila do Conde (Portugal) i Festival de Danses de l’Antiga Corona d’Aragó a Castelló, entre altres.

En el marc de la celebració del seu aniversari, l’Agrupació Alfaguara també ha organitzat un Festival Nacional i Internacional de Folklore de Breña Baja.

Demà oferirem un vídeo de l’acte.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia