La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha incorporat la vacuna per a la prevenció de l’herpes zòster al calendari de vacunació per a adults amb condicions de risc.

La Comunitat Valenciana, en virtut d’aquests aquests acords, ha adquirit 42.520 dosi de la vacuna per a poder protegir enfront de l’herpes zòster a població adulta amb condicions de risc (trasplantament de progenitors hematopoètics, trasplantament d’òrgan sòlid, tractament amb fàrmacs anti-JAK, VIH, hemopaties malignes i tumors sòlids en tractament amb quimioteràpia). En aquests pacients, la probabilitat de desenvolupar herpes zòster de progressió greu o amb complicacions és major que en la població general.

 

Per aquest motiu, els serveis hospitalaris que els atenen els derivaran a Medicina Preventiva, on els oferiran la possibilitat de vacunar-se contra l’herpes zòster. La captació arranca entre aquesta setmana i la següent, en funció de la càrrega assistencial de cada servei, i la vacuna s’administrarà en dues dosis separades entre 2 i 6 mesos.

Una vegada aconseguida una bona cobertura en aquests grups de risc, la vacunació s’ampliarà a altres col·lectius, com les persones de 80 i més anys.

Incidència de l’herpes zòster és major a partir dels 50 anys i en dones

L’herpes zòster és una malaltia molt prevalent i es preveu que continue creixent per l’envelliment de la població i l’augment de persones immunodeprimides. En aquest sentit, la seua incidència és major a partir dels 50 anys i en dones, i augmenta amb l’edat i en presència d’immunodepressió i unes certes condicions de risc.

Es manifesta inicialment amb picazón i dolor, i posteriorment causa una erupció vesicular. En més de la meitat dels casos, pot provocar neuràlgia postherpètica (persistència del dolor durant més de tres mesos que pot arribar a ser incapacitant). Aquest tipus de complicacions converteixen a l’herpes zòster en un problema de salut pública.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia