El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha instat aquest dilluns, en el dia de la Constitució, a realitzar “una imprescindible actualització” de la Carta Magna que “iguale oportunitats en matèria social i territorial” i que permeta a “l’Espanya oficial reconnectar amb l’Espanya real”.

Així ho ha defensat el cap del Consell valencià durant el solemne acte celebrat a casa Mediterrani d’Alacant per a commemorar els 43 anys de la Constitució Espanyola, al qual ha acudit el seu Govern en ple i representants de les principals institucions autonòmiques, i on s’ha distingit a Avelino Corma, Ana Lluch, Francis Mojica i la plataforma Sense Llar de la Comunitat.

Davant els seus consellers; el president de les Corts, Enric Morera; la delegada del Govern, Gloria Calero; i el president de la Diputació alacantina i del PPCV, Carlos Mazón, entre molts altres, Puig ha demanat “perfeccionar” la Constitució per a igualar oportunitats, no sols per a les persones, per a les quals ha urgit a trobar millors condicions laborals, sinó també entre comunitats.

“Ni Espanya és Madrid, ni caben els independentismes, ni la perifèria és segona divisió. O l’Espanya oficial reconnecta amb l’Espanya real o les distàncies s’ampliaran”, ha advertit Puig, qui ha demanat un nou sistema de finançament autonòmic “que reforce el paper de les comunitats”.

En eixa nova visió, el president ha afirmat que la Comunitat proposarà “amb arguments, mostrarà voluntat d’acordeu i invocarà la confiança federal”, així com ha recordat que la Carta Magna és “la nostra bandera més útil”.

Ha reivindicat el paper de la ciència, la qual té “una contribució essencial al progrés social”, per la qual cosa s’ha compromés “a situar-la en una agenda superadora de curtterminismes”, encara que ha lamentat que en la Constitució només apareix la paraula ciència en una ocasió: Com és possible que només la mirem -a la ciència- quan traiem el cap al precipici”, s’ha preguntat.

Prèviament, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha recordat alguns dels articles més socials de la Carta Magna, en un discurs en el qual ha reivindicat la importància de la mar Mediterrània, primer com a “testimoniatge del concepte de democràcia” en èpoques passades i segon com a “testimoniatge actual de les tragèdies humanes generades per la falta de democràcia”.

Així, ha destacat que la Comunitat “ha portat la bandera del concepte de la llibertat” promulgat en la Constitució acollint a les persones migrants, al mateix temps que ha lamentat que el text aprovat en 1978 “es tira per terra cada vegada que coneixem un cas de violència masclista” i que “mai en més de quatre dècades ha sigut més evident l’Estat Social de la Constitució.

L’interior de Casa Mediterrani ha estat marcat per les normes sanitàries de la Covid, un fet que ha contrarestat amb l’exterior del recinte, on unes 200 persones s’han manifestat en contra del certificat Covid per a accedir a diferents recintes, així com també han demanat “llibertat sanitària” per a aquells que no vulguen vacunar-se.

El Consell ha entregat les distincions per la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals a l’investigador i director de l’Institut de Tecnologia Química ITQ, Avelino Corma, a la metgessa i investigadora en càncer de mama Ana Lluch, al ‘pare’ de la tècnica d’edició genètica CRISPR Francis Mojica i a la plataforma Sense Llar de la Comunitat Valenciana, que ajuda a les persones sense sostre.

En els seus respectius discursos, els premiats han demanat el “suport continu” de la Generalitat i de les administracions en matèria científica, un moment que Mojica ha aprofitat per a ironitzar que la Constitució “té més articles que les convocatòries per a ajudes a la ciència”.

Al final de l’acte, el president de la Diputació d’Alacant i del PPCV, Carlos Mazón, ha assegurat que la “reconciliació” realitzada amb la Constitució és una assignatura “aprovada” per les generacions anteriors i que “no s’ha de repassar, però sí que congratular-nos de la matrícula d’honor treta en aquell moment”.

“Si que hi ha assignatures pendents en l’estat autonòmic, especialment en la Comunitat Valenciana”, ha explicat Mazón, qui ha dit que el PP serà un soci lleial per a reclamar finançament, però ha lamentat que, en matèria de finançament, hi haja “molt titular però poc desenvolupament”, a causa de l’anunci d’un congrés per a abordar la descentralització d’unes certes administracions.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia