En el ple ordinari de desembre de Bétera, celebrat el passat dijous, Ciutadans va presentar una proposició en defensa de l’Estatut d’Autonomia.

Aquesta moció va ser aprovada amb el vot de qualitat de l’alcaldessa. Doncs, la votació va tindre que ser repetida, ja que va haver-hi un empat en vots (9 a favor i 9 en contra). La proposició va comptar amb els vots a favor del Partit Popular (4), Ciutadans (3), Vox (1) i la regidora no adscrita (1) i els vots en contra de Compromís (6) i el PSPV-PSOE (3) i les abstencions de Mas Camarena-Torre en Conill (3). A l’obtindre el mateix resultat en les dues votacions, el vot de qualitat de l’alcaldessa (en aquest cas a favor de la proposició) va ser el que va decidir. Per tant, la proposició va prosperar finalment.

La proposta de Ciutadans consistia a instar al Senat d’Espanya i a la resta de càmeres parlamentàries autonòmiques que només accepten a tràmit, escrits o iniciatives que utilitzen el terme oficial establit per l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana.
El regidor de Ciutadans, Julio Inés, va explicar que l’article 1 del nostre Estatut d’Autonomia diu literalment que, “el poble valencià, històricament organitzat com a Regne de València, es constitueix en Comunitat Autònoma dins de la unitat de la nació espanyola com a expressió de la seua identitat diferenciada com a nacionalitat històrica i en l’exercici de dret d’autogovern que la Constitució Espanyola reconeix a tota nacionalitat amb la denominació de Comunitat Valenciana. Cal ressaltar que l’aprovació de l’Estatut va suposar un esforç per part de la majoria de les forces polítiques valencianes, les quals van arribar a un gran acord de consens. Si aquesta és la llei i és la voluntat del poble, molt més en aquestes circumstàncies”.

“Aquesta moció no va de projectes polítics, no va de model de societat. Cadascun podem pensar el que vulguem i defensar-ho dins de la legitimitat. Aquesta moció no va de sentiments ni d’identitats. Nosaltres ens sentim valencians i espanyols. Entenem que altres se sentiran només valencians, altres tal vegada només espanyols, altres europeus, algun altre es sentirà ciutadà d’alguna república inexistent o ves-te tu a saber. Però tot això no és l’objectiu d’aquesta moció. Aquesta moció demana, literalment, instar al senat d’Espanya i a la resta de càmeres parlamentàries autonòmiques que només accepten a tràmit, escrits o iniciatives que utilitzen el terme oficial establit per l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana. Per tant, amb aquesta moció volem exigir a la resta d’espanyols que ens nomenen amb el nom que nosaltres ens hem donat a nosaltres mateixos”, va aclarir l’edil.

Seguidament, la regidora del Partit Popular, Mónica Martín, va indicar que el seu partit votaria a favor d’aquesta proposició i va detallar que “recentment el Partit Popular va plantejar en la mesa del Senat d’Espanya un escrit on sol·licitaven que es reconsiderara la decisió presa per part de la mesa de l’ús de les denominacions no oficials de Països Catalans o País Valencià per a referir-se a la nostra comunitat. Bé, doncs com tots sabem, la mesa del senat s’ha pronunciat i ho ha fet rebutjant la sol·licitud i negant la reconsideració amb el suport del partit socialista i el PNV, desestimant referir-se a la nostra comunitat per la seua denominació oficial i possibilitant i avalant l’ús de denominacions no oficials, inclús il·legals com Països Catalans o Valencià per a referir-se a la nostra terra. D’aquesta manera, s’ignora o menysprea inclús al nostre judici el que està establit en l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana que data de l’any 1982″.

Per la seua banda, explicant el sentit de vot del seu grup polític, la portaveu de Compromís, Cristina Alemany, va declarar que ella normalment quan es llig un llibre també es llig el pròleg “perquè sol donar informació, contextualitzar l’autor/a, la història que et va a contar, els personatges… I en aquest cas, quan et lliges l’Estatut d’Autonomia, tens una part que és l’articulat com l’article 1 que l’acaben de reproduir dos companys. Però clar, ens oblidem del preàmbul que és com si fora el pròleg. I és que precisament, la proposició que duu ací el grup municipal de Ciutadans sustenta, únicament i exclusivament, aquest acord que ha llegit que és únic en l’Estatut d’Autonomia. Però l’Estatut d’Autonomia, com dic, igual que els llibres tenen un pròleg, en aquest cas té un preàmbul. En concret, en el preàmbul de l’Estatut d’Autonomia actual, el qual no és de l’any 1982 sinó que és de 2006 perquè es va reformar, literalment es diu que aprovada la Constitució Espanyola va ser en el seu marc on la tradició valenciana provinent de l’històric Regne de València es va trobar amb una concepció moderna del País Valencià i va donar origen… I continua. Per tant, el terme País Valencià, al contrari del que s’afirma en el segon paràgraf de l’exposició de motius de la proposició de Ciutadans on indiquen que esta classe de topònims (País Valencià) no estan recollits en l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana. Com dic, l’Estatut no només és l’articulat sinó que també és el preàmbul. I acabe de llegir que, efectivament, en el nostre document, apareix recollit precisament el terme País Valencià”.

Així mateix, “Compromís es planteja si realment aquest tema és prioritat en les veïnes i veïns de Bétera en l’actualitat. Quan eixim al carrer, aquests són els debats ara mateixa? Debatem sobre terminologia? Nosaltres considerem que no és el debat que hi ha ara mateixa. El nostre vot, per tant, serà en contra”, va concloure Alemany.

“Jo voldria començar pregant als companys que estan dient en la Comunitat Valenciana (valenciana pronunciant-la en castellà) que no, que estem en la Comunitat Valenciana (pronunciant valenciana en valencià). Per favor, respecten el que fica en l’Estatut”, va indicar el regidor del PSPV-PSOE, José Miguel Granell.

“Després d’açò, sí que diré que oficialment la Generalitat sempre parla de Comunitat Valenciana. Però que no obstant, si qualsevol partit polític, organització o persona, es refereix a la comunitat com l’antic Regne de València o al País Valencià entenem a què s’estan referint. El seu ús no suposa cap desviació del principi de legalitat. No té cap classe de conseqüència jurídica. A més, és que els serveis jurídics de la càmera assenyalen en els seus informes que aquests termes formen part de la llibertat d’expressió. Per tant, per a nosaltres, aquest és un debat estèril d’un tema ja superat. Jo crec que, actualment, hi ha situacions que reclamen més l’atenció de la ciutadania. El nostre vot serà en contra”, va explicar Granell.

Finalment, el portaveu de Vox, Fidel Valcarce, va comentar que “efectivament, el company Granell té raó en què s’utilitzen aquests mètodes precisament per a crear odi, discrepància, problemes de convivència i bordejar la llei. Simplement és absurd el que perquè en un lloc parlen una llengua semblant haja de ser o pertànyer a un mateix estat o una mateixa nació. En aquest sentit, com tindríem doncs que dir-li a totes les nacions o estat que parlen en castellà o en anglés? Han de pertànyer al mateix estat? És absurd. I l’únic que es pretén amb açò és crear divisió. L’Estatut valencià és una llei i les lleis estan fetes per a complir-les i a qui no li agraden, que s’esforce més del que s’esforça per a canviar-les si creuen que no són convenients. Per tant, Vox votarà firmament convençut a favor d’aquesta proposició”.

Després d’algunes rèpliques a aquesta primera ronda d’intervencions, va arribar el torn de les votacions.

A continuació, oferim un vídeo amb les diferents intervencions en aquesta proposició:

Imprimir article
Comenta aquesta notícia