El grup municipal Compromís va presentar en el ple de desembre, celebrat el passat dijous, una proposició on se sol·licitava un horari d’obertura i de tancament dels parcs i de les zones esportives del municipi per a evitar molèsties al veïnat.

Aquest grup polític ja va mostrar, en els plens del mes de març i d’abril, la preocupació per la problemàtica que està generant-se a les nits en les diferents zones esportives i en els parcs de la localitat, on es produeixen molèsties per sorolls i també actes vandàlics.

Així, en aquesta proposició es presentaven els tres següents acords llegits pel secretari:

– Estudiar i incloure, de manera urgent, en els plecs del servei de manteniment integral de les zones verdes, sòls dotacionals, parcel·les patrimonials i elements d’equipament continguts en els mateixos del municipi de Bétera, el servei de tancament i apertura d’espais públics municipals abans de tornar-los a dur al Ple, on ja s’incloga el tancament i l’apertura del Calvari i el Parc de “El Portón“, la Masia de la Barraca o de Morris. En el plec es deixaria obert la possibilitat d’incloure més parcs i instal·lacions esportives que al llarg del contracte es tanquen i en els quals l’Ajuntament de Bétera decidira establir un horari d’apertura i tancament.

– Analitzar i estudiar la possibilitat de procedir a un tancament perimetral per a un futur tancament i apertura en aquelles instal·lacions on, des de fa anys, s’estan rebent queixes i en aquelles on hi haja viabilitat de fer-ho. Els esforços se centrarien, fonamentalment, en les diferents pistes esportives en parcs públics que trobem al llarg del terme municipal.

– Trobar, en cada cas, horaris d’apertura i tancament, pensant tant en el benestar del veïnat usuari de les instal·lacions com en el dret al descans de veïns i veïnes de la zona.

La portaveu de Compromís, Cristina Alemany, va indicar que “aquesta proposició té com a finalitat intentar posar solució a un problema que ve de llarg i que, a mesura que van passant els mesos i van passant els anys, s’agreuja. La qüestió és que molts veïns i veïnes de parcs infantils o de zones esportives del municipi de Bétera pateixen problemes de sorolls. El conjunt de la població patim també en estes zones actes vandàlics i, com dic, jo crec que esta proposició sí que naix d’un debat del veïnat”.

“M’agradaria dir que, tot i que no és el document que inicialment presentarem per registre d’entrada, hem pogut arribar a un consens amb els partits de l’equip de govern. Hem fet unes xicotetes modificacions i el document definitiu són els tres acords llegits anteriorment pel secretari”, va aclarir Alemany.

“Veiem que aquesta proposició és la mateixa que es va presentar a Junta de portaveus, exceptuant el punt quatre, el qual s’ha retirat de la mateixa. Jo insistisc en el que ja vaig dir en la Junta de Portaveus. El primer punt hauria d’haver-se retirat perquè ja vaig comentar que en el nou plec prescripcions tècniques particulars de Parcs i Jardins diu que, entre les funcions que ha de fer el nou adjudicatari consta l’apertura i tancament d’aquells parcs que tinguen dita possibilitat, tant aquells que tinguen elements de tancament en l’actualitat com els que disposen dels mateixos en un futur. Els horaris d’apertura i tancament seran marcats pels serveis tècnics municipals. És a dir, açò ja està inclòs. Per tant, esta petició sobra en la proposició”, va declarar l’edil municipal de Parcs i Jardins, Carlos Abad.

“Quant al segon punt, estic d’acord en fer tot el possible per a atendre les queixes dels veïns. Però, si ja fa anys que hi ha queixes, alguna cosa es podria haver fet ja. És que no hi ha cap parc tancat. Ara, en aquests dies, s’està procedint al tancament d’un parc de Torre en Conill perquè ho van demanar els veïns. Per la resta, hi ha 41 parcs en el terme municipal de Bétera. Dels 41, que tinguen zona esportiva hi ha quatre: carrer Paterna i Ausias March, Olocau, Rocòdrom i la pista de bàsquet de Mas Camarena. Del parc del carrer Paterna hi haurà una o dues queixes i de Mas Camarena hem rebut una. Dels altres, no hem rebut cap. Parcs biosaludables hi ha al carrer Sants de la Pedra, a Casa Nebot, el Poliesportiu, al R-9 i l’I-3 al Polígon Industrial. D’aquests cinc, Casa Nebot i el Poliesportiu estan tancats i no cal fer res i en la resta he parlat amb els tècnics municipals i m’han dit que queixes hi ha poques. No obstant, quan hi haja queixes s’atendran”, va prosseguir Abad.

“Quant al punt 3, jo no faria un horari d’apertura i tancament per a cada parc. Jo faria un genèric que és el que normalment marquen les ordenances municipals”, va afegir l’edil.

D’altra banda, el Portaveu de l’equip de govern, Manuel Pérez, va començar la seua intervenció agraint el treball del regidor de Parcs i Jardins, “sobretot en dur endavant un plec que no ha sigut gens fàcil, el qual en algun ple vam explicar que hauria d’haver estat ja fa molt de temps. Cal reconéixer que està sent un treball molt complicat i va a eixir un plec que incrementa substancialment el treball que es farà en Parcs i Jardins en el municipi. Hi ha dos pilars bàsics a resoldre en este municipi. Entre altres molts problemes, són parcs i jardins i neteja viària. Per a aquests assumptes es trauran dos plecs que inverteixen en cada veí i veïna d’este poble. Per tant, cal felicitar-se pel treball fet per part dels regidors de Parcs i Jardins i Medi Ambient”.

“Dit açò, sí que agrairé al grup Compromís perquè transaccionar aquesta proposició ha sigut molt fàcil, malgrat que el primer punt ja està inclòs com ha indicat el regidor de Parcs i Jardins en el Plec de Parcs i Jardins. No ens importa dur endavant i aprovar aquesta proposició perquè l’objectiu és el mateix que té l’equip de govern. Que Compromís s’adherisca al treball de l’equip de govern és una notícia. Ho agraïm, ja que demostra que estàvem equivocats en aquella intervenció que s’havia de recordar en plens futurs, i és el model de poble. No estem tant lluny del model de poble que volem i esta moció ho demostra. L’equip de govern i Compromís han sigut capaços d’arribar a un acord amb una sola telefonada, per a dur endavant un tema que és positiu per al poble de Bétera”, va explicar Pérez.

“Hui ve a ple un acord que, com s’ha dit abans, consta de tres punts. Recordem que, com nosaltres sempre diguem, per coherència política hem d’estar al costat de la literalitat de cada acord. El primer punt no té massa transcendència, ja que Carlos Abad ens va explicar que ja estava contemplat en el nou plec. El segon punt ens sembla massa genèric i indeterminat. A este punt pense que caldria donar-li una altra volta, raonar de nou amb els veïns i fer un estudi perquè a la literalitat de l’acord queda massa ampli de dir: quines instal·lacions, quines queixes… Quan al tercer punt, estem d’acord que, després d’estudiar-ho, hi haja d’establir un horari. Però no sé si per a cada instal·lació, cada parc… Jo estaria més en la línia que hi ha apuntat Carlos Abad, amb un cert criteri i lògica. Amb el que estem totalment d’acord és que, des de la corporació hem de treballar pel descans i benestar dels veïns i veïnes de Bétera. Nosaltres estem a la disposició per a treballar de manera més profunda aquesta proposició. Pels motius citats anteriorment, el nostre vot serà l’abstenció”, va comentar la portaveu del PSPV-PSOE,  José Ballesteros.

El portaveu de Vox, Fidel Valcarce, va indicar que Vox té una premissa que és que tot allò que siga bo per al poble, ho propose qui ho propose, ho acceptarà i ho votarà. Crec que esta iniciativa de Compromís parteix de la controvèrsia per la reclamació d’alguns ciutadans d’unes instal·lacions pròximes al carrer Castelló, les quals van ser traslladades a la zona del poliesportiu. Com creiem que privar d’unes instal·lacions per a arreglar un problema no és la solució, donem suport a la iniciativa de posar unes tanques a estes instal·lacions per a poder garantir l’ús adequat”.

Abans de passar al torn de les votacions, Cristina Alemany va voler explicar que el punt 1 de l’acord no l’han retirat per a “garantir que es du a terme aquesta actuació, donat que el plec d’intervenció encara no està aprovat”.

Després de les diferents intervencions, la proposició va aprovar-se amb els vots a favor del Partit Popular (4), Mas Camarena-Torre en Conill (3), Ciutadans (3), Compromís (6), Vox (1) i la regidora no adscrita (1) i l’abstenció del PSPV-PSOE (3).

A continuació, oferim un vídeo amb les diferents intervencions:

Imprimir article
Comenta aquesta notícia