En el ple de desembre, el grup municipal Compromís també va presentar una moció sobre l’espai d’associacions.

En aquest sentit, es proposava el següent acord:

– Executar en un dels dotacionals del nucli urbà, si es possible a prop de la futura Casa de la Joventut amb la qual es podrien compartir part dels espais, un gran centre destinat a les associacions del poble.

– Redactar el projecte bàsic d’aquest edifici destinat a associacions, dins del primer semestre de 2022, per una empresa especialitzada en arquitectura. Per al projecte bàsic seran convidats, en diferents reunions de treball, membres de cadascun dels diferents grups polítics municipals del Consistori, així com la regidora no adscrita i del teixit associatiu de Bétera. Les reunions de treball realitzades i les associacions convidades als diferents grups de treball, s’acordaran entre els diferents grups polítics municipals i la regidora no adscrita i l’empresa contractada per a redactar el projecte bàsic.

– La licitació del projecte d’execució i de la construcció de l’edifici i espai d’associacions s’iniciarà al llarg del 2022 i haurà de finalitzar-se dins del primer semestre de 2023.

El regidor de Compromís, Joano Baudés, va explicar que “hem detectat que cada vegada són més les associacions que hi ha al poble, per sort. Tenim un teixit associatiu que funciona, però que cada vegada compta amb necessitats majors fonamentalment d’espai. El que més s’està reclamant a l’Ajuntament són espais. Açò es veu evidenciat en què, l’Ajuntament actualment el lloc que pot albergar a gran quantitat d’associacions és a Casa Nebot, en l’edifici on seria la residència. Aquest edifici, més prompte o més tard veurem convertit en una residència o això esperem i, per tant, tindrem una carència d’espai importantíssima perquè en aquest edifici de Casa Nebot ja alberguen una gran quantitat d’associacions la seua seu i oficines, així com els llocs on mantenen les seues reunions”.

“A banda, ens han transmés ja fa temps la necessitat d’un espai el qual puga reconvertir-se també en alberg per a poder convidar a associacions d’altres llocs del territori, com hi ha a altres municipis on es poden fer intercanvis culturals, socials o esportius. Creiem que l’Ajuntament ara disposa d’una quantitat de diners per a poder dur a terme aquesta infraestructura i, com la necessitat ja és més que palpable, hem presentat aquesta proposició, la qual esperem que puga ser acceptada per la majoria d’aquesta corporació”, va detallar Baudés.

“Ja m’estranyava a mi que en la redacció d’aquesta proposició haguera hagut de veure alguna cosa vosté, senyora Alemany. I m’alegra que no hi haja sigut vosté qui haja redactat aquesta moció. Julio tenia molta raó, els noms són importants. No és el mateix Coalició Compromís que Més Compromís. I és que esta moció, no ha pogut ser transaccionada perquè, des del principi, és un atac directe a este equip de govern i en especial al Partit Popular. Tenia raó la senyora Alemany quan deia que era important llegir-se també el pròleg en un llibre, perquè cal llegir-ho tot per a entendre quina és la voluntat de cada regidor, que no de cada grup, de conciliar i dur endavant projectes que poden ser positius per al poble”. Així va començar la seua intervenció el portaveu de l’equip d’Hisenda, Manuel Pérez.

“L’exposició de motius diu: ‘la notícia del passat mes de maig de 2021 sobre que Conselleria anava a assumir la despesa d’una residència pública a Casa Nebot, dins del Pla Conviure de la Generalitat Valenciana, va ser una gran alegria almenys per al grup Compromís per Bétera’. Per a la resta es veu que no. Per a Vox, la regidora no adscrita i el Partit Socialista, tampoc deu ser motiu d’alegria, almenys només per a Compromís per Bétera. Diu: ‘tot i la negativa de l’actual equip de govern de no tramitar el Pla Conviure per a fer la residència’. Això és totalment fals (va mencionar el portaveu fent una pausa de la seua lectura) ‘Des de Compromís estem segurs que acabarà fent-se per la voluntat d’una majoria del poble, lluny d’estar de l’enfrontament polític (va continuar la seua lectura de l’exposició de motius)’. Després d’una moció que comença atacant directament a l’equip de govern, deixant fora d’aquella alegria a grups polítics com el socialista que abanderen els temes socials, som els de l’equip de govern qui busca l’enfrontament polític? “, va declarar Pérez.

“Jo crec que l’enfrontament polític el busca Més Compromís, que no la Coalició Compromís. Ja ho vam explicar. L’equip de govern està d’acord amb Conselleria en fer una residència a Casa Nebot. Jo crec que és l’objectiu que busquem els 21 regidors que ací estem, perquè l’edifici es va crear per a fer una residència. Ara bé, este edifici va costar més de 8 milions d’euros a les arques municipals. Si hui la Conselleria fa una residència pública, qualsevol veí i veïna de la Comunitat Valenciana podrà accedir a tindre una plaça pública en esta residència i no serà exclusiva per al poble de Bétera. El que demanem des de l’equip de govern a la Conselleria és que, a més de la residència, en el Pla Conviure ens facen també un centre de dia i a més un centre de dia dedicat a la diversitat funcional. Estes infraestructures, pobles com Riba-roja de Túria, la Pobla de Vallbona o Llíria que tenen la mateixa població que Bétera, també els tenen. No estem demanant res que no ens corresponga. Nosaltres li cedim l’edifici que és del poble de Bétera per a fer la residència que acollirà a veïns de tota la Comunitat, però a canvi d’aquests diners que venen d’Europa, que ens dotem de les citades infraestructures que són necessàries”, va explicar el portaveu de l’equip de govern.

“Açò no ho conta el regidor de Més Compromís. És important saber-ho. L’equip de govern, a disposició del senyor Baudés i de tot Compromís per a tornar a parlar amb el director general per a veure si d’una vegada per totes ens toca i ens venen amb els dos centres de dia que este poble necessita i tant de bo el centre ocupacional. Per tant, a diferència del que fa vosté en esta moció, l’equip de govern a la seua disposició per a tornar a anar a parlar amb el director general, el qual ens va dir que en la segona ronda del Pla Conviure (sobre finals d’agost) inclouria estes dues inversions per a Bétera. Hui en dia, no sabem res. Si anem de forma conjunta, millor”, va afegir Pérez.

“Arriba vosté tard, perquè la regidora d’Urbanisme ja està amb el projecte en marxa per a crear en les antigues escoles un edifici que albergue totes les associacions del poble que no tinguen altres llocs. En aquest sentit, jo li demane a la resta de grups politics i a Compromís que aquesta proposició o la retiren o la voten en contra, perquè el projecte com ja he dit, ja està en marxa”, va matissar l’edil.

La portaveu del PSPV-PSOE,  José Ballesteros, va indicar que “en la Junta de Portaveus, Manuel Pérez va explicar, ja que tècnicament el primer punt d’aquesta proposició no era possible. Igualment, en la Junta de Portaveus, Pérez també ens va traslladar eixe projecte que té l’equip de govern de dur les associacions a les antigues escoles de Josefa Guardiola. Des del partit socialista també pensem que, abans de dur a terme aquesta classe d’acords, hauríem també d’escoltar l’opinió i el sentiment de les associacions de Bétera i fer un estudi de si fa falta o no. Clar que estem d’acord d’impulsar i fomentar les associacions i buscar-los els millors llocs, però també fomentem per a reacondicionar i habilitar els edificis i instal·lacions que ja tenim. Per aquest motiu, votarem l’abstenció i estem a disposició de l’equip de govern i la corporació per a dur endavant projectes en benefici del poble”.

El portaveu de Vox, Fidel Valcarce, va comentar que “creiem que les associacions actualment, d’una forma o altra, tenen solucionat el seu problema i possibilitat d’aquells que vinguen poder-ho solucionar i l’edifici de la Joventut és un objectiu programàtic de Vox des del principi. Per tant, ens serveix de gran alegria saber que eixe edifici està en marxa. El fet de votar a favor d’aquesta proposta suposaria un retard en eixe objectiu que tant desitgem. Per això, anem a votar en contra d’aquesta proposició”.

Després de diverses rèpliques i intervencions, va arribar el moment de la votació. La proposició no va prosperar, amb els vots a favor de Compromís (6), els vot en contra del Partit Popular (4), Mas Camarena-Torre en Conill (2), Ciutadans (3), Vox (1) i les abstencions del PSPV-PSOE (3) i la regidora no adscrita (1).

A continuació, oferim el fragment del vídeo amb les intervencions en aquest punt:

 

 

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia