El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig ha anunciat que el Consell està estudiant ampliar el tipus d’establiments en els quals serà exigible el Passaport COVID.

Així ho ha assegurat durant la conferència col·loqui que ha oferit, organitzades per Fòrums Levante-EMV, en la qual ha destacat que l’extensió de l’ús del certificat de vacunació serà abordada en la pròxima Mesa Interdepartamental

En el transcurs de la seua intervenció, el president ha explicat que actualment el Consell té tres objectius prioritaris: la protecció de la salut, la creació d’ocupació i l’ampliació de recursos econòmics per a la Comunitat Valenciana, procedents tant de fons europeus com d’un finançament autonòmic “just”.

Respecte de la protecció de la salut, Ximo Puig ha insistit que cal “conviure amb la pandèmia” immunitzant-se amb la vacuna i fent ús de “màscara, distància social, ventilació i sentit comú” i ha fet una crida a la responsabilitat durant la celebració de les pròximes festes nadalenques.

El cap del Consell ha destacat que actualment la població vacunada en la Comunitat Valenciana és del 93,3%, la qual cosa ha qualificat com “el major assoliment col·lectiu en moltes dècades”, i ha explicat que es continuarà amb la vacunació dels menors, la immunització dels quals ha donat principi aquest mateix dimecres, així com amb el subministrament de la dosi de reforç “amb caràcter prioritari al personal essencial i vulnerable”, i “com més prompte millor” als majors de 40 anys.

Així mateix, ha anunciat que el Programa Valencià d’Investigació Vacunal de la Generalitat (ProVaVac) ha incorporat una nova línia d’investigació sobre la COVID-19 Persistent, amb el que es pretén avaluar l’impacte crònic en pacients que han superat la malaltia aguda i desplegar estratègies d’atenció que minimitzen aquest impacte en la població.

Pacte per la cohesió territorial i social

Durant la seua intervenció, Ximo Puig ha assegurat que els fons europeus de recuperació i el nou finançament autonòmic constitueixen dos àmbits “clau” per a 2022. En aquest sentit, ha oferit un gran acord per a garantir la cohesió territorial i social, al qual estan “obligats” tant govern d’Espanya com totes les comunitats autònomes i grups parlamentaris per a aprovar el nou sistema de finançament autonòmic.

El president ha valorat que el document presentat pel Govern enfoca la reforma del sistema de finançament sobre la base de la població ajustada, tal com reivindica la Comunitat Valenciana, i ha reclamat que no hi haja factors que desvirtuen per complet l’assignació de recursos pel criteri de població ajustada; així com recursos addicionals per a atendre amb suficiència les necessitats de l’estat del benestar valencià i de les polítiques de desenvolupament, a més de que l’Estat assumisca el deute valencià acumulat per l’infrafinançament patit.

Ximo Puig ha insistit que la Comunitat Valenciana és el territori que més ha treballat per la “Espanya de les Espanyes viable”, a través d’un finançament just, la desconcentració i la reivindicació de la diversitat, per la qual cosa s’ha mostrat disposat a “negociar des del rigor i amb predisposició a l’acord”, encara que ha advertit que no acceptarà “una diferència de finançament per càpita que siga inassumible com l’actual”.

Respecte dels fons europeus, ha avançat que la Generalitat està intensificant el treball amb els consorcis empresarials valencians per a participar en el major nombre possible de grans projectes estratègics per a la recuperació i transformació (Perte).

Així mateix, s’ha referit a la distribució de fons europeus que es realitza en les diferents conferències sectorials, a través de les quals en 2021 la Comunitat Valenciana ha rebut 985 milions d’euros, i ha mostrat la seua esperança que en 2022 se supere aquesta quantitat.

Creació i dignificació de l’ocupació

Pel que respecta a la creació d’ocupació, el president ha assegurat que la Comunitat Valenciana registrarà un “rècord històric de treballadors” en 2022 si la tendència de reducció de l’atur registrada durant els últims set mesos es manté.

En concret, ha assenyalat que actualment existeix una diferència de 2.700 treballadors respecte del rècord històric d’ocupació reeixida durant la bambolla immobiliària, al que han contribuït els ERE, les ajudes del pla Resistir i l'”immens esforç” d’empreses, autònoms i treballadors.

Així mateix ha destacat que en els últims sis anys i mig la Comunitat Valenciana lidera la creació d’ocupació relativa a Espanya amb un augment del 22,2%, la qual cosa suposa 8 punts per damunt de la mitjana espanyola i 154 llocs de treball creats cada dia.

Finalment, el president ha advocat per dignificar l’ocupació, a través del respecte als drets laborals, així com garantint l’estabilitat i el diàleg social, i l’aposta per la reindustrialització a través de la innovació, la millora de l’eficiència de la despesa pública i de la col·laboració públic-privada.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia