Aquest dimarts, 21 de desembre, ha tingut lloc la inauguració de la nova seu i centre de formació de la Fundació Laboral de la Construcció de la Comunitat Valenciana el qual està situat en el Polígon Industrial de l’Horta Vella de Bétera.

El President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha visitat les instal·lacions de la nova seu, realitzant un recorregut per elles. Aquest va projecte es va iniciar en 1993. En l’acte inaugural han sigut presents diferents autoritats municipals, representants polítics locals, així com autonòmics. En aquest sentit, també ha sigut present el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca. Al seu torn, han assistit representants d’importància del sector de la Construcció.

La seu i centre de formació destaca per les seues condicions d’accessibilitat i sostenibilitat. En aquest sentit, compta amb una superfície construïda de 4.400 metres en una sola planta, on se situen huit aules-taller, cinc aules, vestuaris, àrea d’oficines, sala d’actes, sala de reunions, sala polivalent i sala de professors.

Es preveu que anualment reben formació en aquest centre més de 2.000 persones que podran millorar la seua qualificació en les matèries més demandades pel mercat laboral, en seguretat i salut laboral, així com en innovació, sostenibilitat i noves tecnologies en el sector.

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha avançat que en els pròxims anys la Generalitat destinarà més de 2.000 milions d’euros a obra pública per a la construcció i reforma de centres sanitaris, educatius i socials.

A més, ha qualificat aquestes instal·lacions de “centre de referència” per a la formació en l’àmbit de la construcció en la Comunitat Valenciana.

El cap del Consell ha explicat que aquestes actuacions podran realitzar-se gràcies als recursos econòmics procedents de fons europeus i permetran generar ocupació, per la qual cosa ha reiterat la necessitat d’adaptar els perfils formatius a les necessitats del mercat laboral.

Així mateix, ha recordat que dels més de mil milions de fons europeus ja rebuts en la Comunitat Valenciana, 440 milions estan lligats a l’edificació perquè destinaran a la rehabilitació i construcció de centres públics i privats, així com a la millora de l’eficiència energètica.

El cap del Consell ha assegurat que per a millorar la productivitat i la competitivitat s’ha d’apostar per la formació i la innovació, i ha destacat que en concret el factor humà és fonamental en el sector de la construcció.

En aquest sentit ha reiterat la necessitat de connectar els perfils formatius amb les necessitats del mercat, des del diàleg social i la col·laboració públic-privada, i ha assegurat que la formació constitueix la clau per a acabar amb els estigmes que han acompanyat en els últims anys a aquest sector.

Per a completar aquesta notícia, adjuntem un article d’opinió amb fotos, enviades per Julio Cintas, veí del Camp de Túria.

ARTICLE D’OPINIÓ

S’ha inaugurat a Bétera la seu de la Fundació laboral de la Construcció amb curioses coincidències

 

La seu de la Fundació Laboral de la Construcció ha reunit hui, 21 de desembre, a Bétera a subjectes polítics, sindicals i al Molt Honorable President Ximo Puig i l’alcaldessa de Bétera Elia Verdevío.

Aquesta nova seu de la Fundació Laboral de la Construcció complirà els objectius d’aquest organisme d’origen paritari (entre patronal i sindicats) exercint funcions de formació, prevenció i seguretat en el sector.

Presents en la inauguració es trobaven tant els responsables sindicals del País Valencià – Ana García de CC.OOPV i Ismael Sánchez d’UGT-PV, com els de la patronal de la construcció i els actuals representants de la Fundació. Tots, celebrant que una cosa tan necessària tinguera per fi una seu a la Comunitat Valenciana i que a més, s’haja construït a Bétera.

Entre els assistents una persona “convidada”, un veí de Bétera, però que en 1.992 es trobava a Madrid i era el Secretari General de la Federació de Construcció de CC.OO. Luis Poveda. Si, la seua presència no ha passat inadvertida perquè últimament tant ell, com l’alcaldessa Elia Verdevio, mantenen una democràtica discrepància política respecte a diferents aspectes del municipi. Tal vegada ningú ho sabia en la invitació, tampoc potser l’alcaldessa Elia Verdevío. Però, per què era allí Luis Poveda?, Quina relació té amb la Fundació Laboral? i, sobretot, quin és el motiu que estiguera convidat en l’acte?.

La Fundació Laboral de la Construcció va ser un organisme que va tindre el seu origen en el laude arbitral que va acabar amb la Vaga General de la Construcció de 1992. Aquella Vaga convocada precisament en les albors de la *expo de Sevilla i les Olimpíades de Barcelona, que va permetre aconseguir un conveni per al sector que encara es recorda. Entre els acords que es van incloure en el laude estava precisament la creació d’un organisme paritari (patronal i sindicats) la funció dels quals seria servir a la formació dels treballadors del sector. És a dir el que immediatament després es coneixeria com a Fundació laboral de la Construcció.

I seguim: Qui va convocar, va negociar i va arribar a aquests acords en aquell moment?  Efectivament, el que hui dia és el Coordinador d’Esquerra Unida de Bétera Luis Poveda i, per un cert Secretari d’Organització d’Esquerra Unida del Pas Valencià. Un partit que recentment ha revalidat la coordinació de Rosa Pérez, l’actual Consellera de Participació Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

Així ha sigut, en la inauguració de la seu de la Fundació Laboral de la Construcció han coincidit persones que hui són subjectes polítics actius. Però sens dubte, qui més càrrega històrica tenia en l’acte era  el veí de Bétera Luis Poveda, l’alcaldessa Elia Verdevío portava l’empremta democràtica manifestada en les últimes eleccions locals i en tal representació ha col·laborat en la inauguració. Ella potser no sabia que el local que s’inaugurava té a l’origen històric el treball d’un dels seus veïns: l’activitat sindical de Luis Poveda. Hui també un dels seus oponents polítics..

És clar que els càrrecs són efímers, però el treball que es va fent perdura en el temps.

Article enviat per Julio Cintas, veí de Camp de Túria
Acompanye enllaç a la noticia del País de març de 1992 que ho identifica
https://elpais.com/diario/1992/03/14/economia/700527601_850215.html
Orígens de la Fundació laboral
https://comunidadvalenciana.fundacionlaboral.org/fundacion/quienes-somos

*L’article adjunt a aquesta notícia està copiat tal qual i no ens fem responsables de les paraules vertides en ell. Estem oberts a possibles col·laboracions que vulguen realitzar les persones que puguen aparéixer en ell.

VÍDEO

A continuació, també oferim un xicotet vídeo de la jornada inaugural:

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia