La Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic ha llançat, a través del Centre de Seguretat de Tecnologies de la Informació i Comunicació de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV), una campanya informativa per a conscienciar a la ciutadania sobre la importància de la seguretat en els dispositius digitals domèstics i especialment durant les pròximes setmanes.

Sota el nom ‘Deu recomanacions de ciberseguretat per als equips domèstics‘, els experts i expertes de l’entitat informaran durant dues setmanes a les persones usuàries de dispositius domèstics sobre com evitar riscos cibernètics als quals la ciutadania s’enfronta diàriament amb l’ús dels dispositius portàtils i mòbils en els quals emmagatzemen gran quantitat d’informació personal i confidencial com a dades sobre comptes bancaris o accessos als seus correus personals.

El director general de les TIC, José Manuel García Duarte, ha incidit en què aquesta campanya és “vital, a causa del significatiu augment del consum d’equips electrònics portàtils des de l’inici de la pandèmia de la COVID-19, quan el seu ús s’ha generalitzat entre la població, fins i tot en sectors que no estaven familiaritzats amb ells”. A més, Duarte ha alertat sobre la “cada vegada major freqüència i efectivitat amb la qual els ciberdelinqüents estan intentant accedir a les dades personals no sols d’empreses i institucions, sinó també d’equips domèstics, en els quals s’emmagatzema ja pràcticament tota la informació de les nostres llars”.

Aquesta campanya, que podrà seguir-se a través de les xarxes socials de CSIRT i de la Generalitat en Facebook i Twitter aportarà valuosos i pràctics consells als consumidors i consumidores. De fet, les càpsules informatives aniran dirigides, per exemple, a usuaris i usuàries que consulten el seu correu electrònic en cafeteries de xarxes obertes mentre prenen un café, veuen pel·lícules mentre esperen en l’aeroport, es connecten a una xarxa wifi gratuïta o comparteixen el seu equip amb tots els membres de la seua família “atés que són potencials blancs de ciberatacs per les vulnerabilitats que afecten aquestes xarxes”.

Tal com ha explicat Duarte, “des del CSIRT-CV es busca conscienciar a usuàries i usuaris sobre els perills que corren, perquè puguen prendre les mesures oportunes per a protegir els seus equips, la informació valuosa que tenen en ells i, fins i tot la seua pròpia intimitat”.

La campanya inclourà la publicació d’una sèrie de deu mesures de protecció lògiques i físiques que qualsevol persona pot aplicar per a protegir els seus equips portàtils i que “en moltes ocasions, no es posen en pràctica per desconeixement o simplement, per no ser conscient de la informació tan valuosa que guardem en ells” han apuntat des de CSIRT-CV.

Entre aquests consells, CSIRT-CV explica com promoure la seguretat i la nostra privacitat en l’ús d’aplicacions i xarxes socials, com generar còpies de seguretat per a no perdre informació rellevant, o com actualitzar el programari d’aquests dispositius, per a navegar de manera segura a través de les xarxes wifi públiques.

Un altre dels aspectes en els quals aprofundirà la campanya és en la importància de comptar amb antivirus de qualitat i fiables o aprofundir en els sistemes de xifratges i contrasenyes segures com a sistema de protecció d’accés als nostres dispositius electrònics.

“Es tracta d’una campanya de màxima utilitat i rellevància en un moment en què gran part de la població es troba interconnectada mitjançant aquests dispositius, que poden facilitar-nos molt la vida, però també suposen un risc elevat per a la nostra informació personal i privada”, ha insistit del director de les TIC. Per això, Duarte demana a la ciutadania que prenga nota d’aquests consells, que permetrà a la ciutadania protegir-se davant aquests riscos.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia