L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha posat en marxa amb el suport del Ministeri de Consum un programa per a fomentar una alimentació saludable i sostenible entre els xiquets. L’objectiu del programa és fomentar des de la infància una dieta sana i sostenible que servisca per a evitar les altes taxes de sobrepés i obesitat que a Espanya té la població infantil.

 

El programa ha preparat diverses eines per a ajudar els consumidors més xicotets a adquirir hàbits senzills que milloren la seua alimentació i per a orientar als pares en l’elecció de productes saludables.

 

En l’àmbit escolar, OCU ha elaborat un calendari d’aliments de temporada dirigit als xiquets, que permet donar a conéixer i promocionar quins són els aliments frescos propis de cada temporada. Aquest calendari s’ha difós en més de 3.000 col·legis de tota Espanya.

Per a arribar a d’una forma lúdica i en el seu propi llenguatge ha dissenyat el joc ¡Yo cocino hoy!.

Es tracta d’un joc infantil interactiu, dirigit a xiquets de primària, perquè aprenguen bons hàbits de consum d’una manera senzilla i lúdica. Amb Jo cuine hui!, els més xicotets sabran diferenciar el que és bo menjar i el que no ho és tant, i podran fins i tot ensenyar-ho a la seua família. Mentre es desenvolupa el joc alhora es fomenta la reflexió entorn de les decisions quotidianes relacionades amb l’alimentació. En el joc es premia l’elecció d’aliments saludables i no depén tant dels coneixements previs com dels que el xiquet va adquirint en el joc. Jo cuine hui està disponible per a ordinador i tauleta i mòbil (manera horitzontal). El joc no requereix registre ni *login d’usuaris i no recull cap mena de dades d’usuari.

 

A més, OCU ha posat a la disposició de tots els consumidors tres comparadors d’aliments freqüents per a la població infantil. Es tracta de sucs, galetes i gelats i que tenen com a objectiu per a ajudar els consumidors a triar la millor opció. En els comparadors s’analitzen centenars de productes, revisant la seua composició i usant el sistema *Nutriscore per a oferir la informació nutricional de manera senzilla i fàcilment recognoscible i poder localitzar, en una ullada, els més recomanables.

 

Finalment, OCU recorda que una alimentació saludable i sostenible, es basa en diversos pilars:

  • Prioritzar els aliments frescos sobre els processaments: pa integral per damunt de cereals dolços, fruita fresca en comptes d’un suc, un filet millor que una hamburguesa…
  • Dins dels aliments processats (creïlles fregides, iogurts, sucs, etc.) que, encara que han de ser minoria, no hi ha perquè erradicar per complet, prioritzar els més saludables. Quins són? Perquè els que tenen un millor nutricional millor, amb menys sal, sucres, grasses… Els que tenen, en fi, una millor valoració Nutriscore.
  • Evitar els ultraprocessats (cereals de desdejuni, brioixos, embotits, etc.), productes amb menys valor nutricional i molt menys saludables pels seus elevats continguts en sal, grasses….
  • Triar els productes frescos de temporada i de proximitat, optant per la qualitat i la sostenibilitat en les nostres eleccions.
  • Donar més pes en la dieta als productes d’origen vegetal: fruita, hortalisses i verdura, llegums, cereals, arròs…
Imprimir article
Comenta aquesta notícia