(EFE) Huit comunitats celebraran sense restriccions la segona Nit de cap d’any covid, mentre que la resta el farà amb limitacions d’horaris i aforaments, mobilitat i en l’oci nocturn, en un intent de frenar el tsunami de contagis de la variant ómicron en plena sisena ona del coronavirus.

Espanya, on s’ha tornat a establir l’obligatorietat de portar la màscara en exteriors, va sumar aquest dijous, per desé dia consecutiu, un nou rècord de contagis en comptabilitzar-se un total de 161.688.

Això ha elevat la incidència acumulada als 1.775 casos per cada cent mil habitants en 14 dies, encara que ja hi ha 7 autonomies que la superen àmpliament, amb més de 2.000.

Concretament, la Comunitat Foral de Navarra té una incidència acumulada de 3.810 casos per cada 100.000 habitants; Euskadi (2.731), La Rioja (2.861), Castella i Lleó (2.538), Madrid (2.426), Aragó (2.455) i Extremadura (2.158).

Malgrat això, cada comunitat encara aquesta Nit de cap d’any de manera desigual, excepte les 6 del nord d’Espanya que van pactar pel seu compte restriccions d’horaris, aforaments i oci nocturn fins que finalitzen les festes nadalenques. L’únic denominador comú és l’ús obligatori de la màscara en exteriors.

Tancaments de l’oci nocturn, tocs de queda per a evitar la mobilitat entre la 1 i les 6 de la matinada, limitacions horàries i reducció d’aforaments en l’hostaleria o l’obligació de presentar el passaport covid per a accedir als establiments són algunes de les mesures adoptades per a evitar l’expansió del virus.

No es podrà celebrar la Nit de cap d’any a Astúries, on està tancat l’oci nocturn, ni a Cantàbria, que l’ha limitat fins a les dotze de la nit, però tampoc en altres autonomies com Catalunya, Múrcia, La Rioja, Navarra o el País Basc, en les quals només es permet l’activitat nocturna fins a la 1 de la matinada.

Galícia obri l’oci nocturn fins a les 2 de la matinada, excepte aquesta nit que es permet fins a les 3, però l’Executiu gallec ha demanat que tancament fins al 3 de gener, a canvi d’ajudes econòmiques i amb el propòsit de posar límit a la transmissió del virus. Aquesta nit estan prohibides les reunions de no convivents de 3 a 6 de la matinada. També Aragó, com a mesura excepcional, ho permetrà aquesta nit fins a les 2 de la matinada.

Canàries no té limitacions per al que resta de les festes nadalenques després que la justícia rebutjara el toc de queda nocturn que havia sol·licitat el Govern regional, per entendre que suposava “una important restricció de la llibertat personal”.

Per contra, els governs de Madrid, Andalusia, Balears, Extremadura, Castella Lleó, Castella-la Manxa i la Comunitat Valenciana han optat per mantindre la normalitat i no posar en marxa limitacions per a aquesta Nit de cap d’any, almenys de moment, fins que finalitzen les festes nadalenques, això sí apel·lant a la responsabilitat dels ciutadans.

Prova d’eixa normalitat és que torna el públic a la Porta del Sol de Madrid per a seguir les campanadas, després que l’any passat es quedara buida, encara que amb menys aforament de l’habitual. En concret, 7.000 persones podran accedir a la plaça sempre que vagen amb màscara i mantinguen la distància de seguretat.

El que no se celebraran són les cinc macrofestes que estaven previstes a Madrid, ja que s’han prohibit per no comptar amb un pla de contingència contra el coronavirus. També s’han suspés festes en altres ciutats i s’han reduït o modificat els itineraris de les cavalcades, com a Granada.

Pese al desconcert que ha causat el final del 2021 amb la imposició de les prohibicions en la major part de les comunitats, els espanyols no perden l’esperança que l’any vinent acabe la pandèmia, com vaticinen alguns experts, després d’acatar de no gaire bon grau totes aquestes mesures.

Així queda el mapa de restriccions per comunitats autònomes per a aquest Cap d’any:

ANDALUSIA

A Andalusia, el comité d’experts que avalua la situació epidemiològica es reunirà el 4 de gener, per la qual cosa no està previst fins llavors implantar noves restriccions.

No obstant això, l’Ajuntament de Granada sí ha suspés la festa de Nit de cap d’any en la Plaça del Carmen i modificarà el recorregut de la Cavalcada de Reis per a evitar concentracions.

ARAGÓ

A Aragó, els bars, restants i cafeteries tanquen, fins al 28 de gener, a les dotze de la nit i l’oci nocturn a les 2 de la matinada. Excepcionalment, l’horari de tancament de l’hostaleria aquesta Nit de cap d’any s’equipara a l’establit per a l’oci nocturn, és a dir, a les 2 de la matinada.

Es permet un màxim de 10 persones per taula que han de tindre un metre i mig de separació entre elles, i s’elimina el consum en barra.

ASTÚRIES

A Astúries romandrà tancat l’interior dels bars de copes, discoteques, sales de balls i locals d’oci nocturn fins al 28 de gener.

També és obligatori presentar el passaport *covid per a accedir a bars, restaurants, gimnasos, locals d’apostes, esdeveniments multitudinaris o residències d’ancians.

BALEARS

A Balears no ha imposat restriccions però sí que exigeix el certificat *covid en tota la restauració i en tots els espais culturals amb la finalitat de garantir que els espais siguen segurs.

A Menorca s’ha decretat el tancament dels restaurants més representatius de l’illa.

CANÀRIES

Canàries no té limitacions per al que resta de les festes nadalenques després que la justícia no autoritzara el toc de queda nocturn que havia sol·licitat el Govern regional, per entendre que suposava “una important restricció de la llibertat personal”.

CANTÀBRIA

Cantàbria ha limitat els horaris en l’hostaleria i l’oci nocturn a partir de les 00.00 hores davant l’explosió de contagis registrada a la regió.

Cinquanta dels 102 municipis estan en nivell alt (3) de risc per contagi de covid-19, entre ells tots els de més de 5.000 habitants, i per tant no es permet obrir l’oci nocturn i l’hostaleria tindrà un aforament del 75 per cent de la seua capacitat.

CASTELLA-LA MANXA

El Govern de Castella-la Manxa no es planteja implantar noves restriccions si no hi ha un canvi radical en les dades de coronavirus en els pròxims dies.

CASTELLA I LLEÓ

El Govern de Castella i Lleó no ha imposat restriccions addicionals, com reduir els aforaments o tancar l’oci nocturn, per a atallar la sisena ona de la covid-19, encara que sí ha recomanat l’autocontrol i limitar les reunions familiars i socials.

CATALUNYA

A Catalunya es manté el toc de queda entre la 1 i les 6 del matí, el tancament de les discoteques i la limitació de l’aforament a l’interior dels restaurants que no ha de superar el 50 per cent, unes mesures que compten amb l’aval de la justícia.

Les reunions hauran de tindre un màxim de deu persones, tant en l’àmbit públic com en el privat.

COMUNITAT VALENCIANA

La Generalitat confia en l’autoprotecció de la població, per la qual cosa no ha imposat restriccions per a aquesta nit. Hi ha autoritzades dues festes extraordinàries a València i Castelló i hi ha sol·licitud d’altres 27 cotillons i festes que no requereixen d’autorització per no requerir escenaris o superar l’aforament permés.

EXTREMADURA

Extremadura està en el nivell 2 d’alerta sanitària, per la qual cosa el seu Govern no es planteja aprovar noves restriccions, ja que entén que la situació als hospitals està controlada.

GALÍCIA

A Galícia hi ha el que han denominat com un “toc de no queda” al carrer entre les 2 i les 6 de la matinada. L’hostaleria tanca a les 12 i l’oci nocturn, amb caràcter general a les 2 del matí, excepte aquesta nit que obri fins a les 3.

Els locals d’oci nocturn pot acollir-se a ajudes econòmiques articulades per la Xunta si tanquen fins al 3 de gener, però un dispositiu policial vigilarà que realment no tenen activitat.

El Tribunal Superior de Xustiza de Galícia (TSXG) ha autoritzat a més que queden prohibides les reunions entre no convivents, en espais públics i privats, entre les tres i les sis de la matinada.

MADRID

La Comunitat de Madrid no ha imposat restriccions, ni d’horaris ni d’aforaments en l’hostaleria, malgrat l’augment de contagis. No obstant això, no ha autoritzat cap de les macrofestes que havien sol·licitat permís per a aquesta Nit de cap d’any en la capital. Els locals d’oci nocturn que tinguen llicència d’activitat en vigor -és a dir que no necessiten permís especial- sí que podran funcionar amb normalitat.

En la capital s’han prorrogat les terrasses habilitades als carrers, fins al 31 de gener, amb la finalitat d’ajudar als bars i restaurants al fet que es recuperen després dels tancaments que es van decretar al principi per la pandèmia.

MÚRCIA

Múrcia manté fins al 14 de gener el tancament de l’activitat no essencial a la una de la matinada, com l’oci nocturn, la limitació del nombre de comensals per taula.

També ha reduït l’aforament de l’oci nocturn al 30% i l’exigència del certificat covid en aquests locals. No es poden usar les pistes de ball.

NAVARRA

Navarra ha imposat el tancament dels bars i discoteques a la 1 de la matinada, així com l’extensió del certificat *covid a residències, hotels o gimnasos, mesures que estaran vigents fins al 14 de gener.

El consum en l’hostaleria ha de fer-se en taules d’un màxim de deu persones.

LA RIOJA

A la Rioja tanquen tots els establiments d’hostaleria, sales de festa, discoteques, societats gastronòmiques i locals privats com baixeres d’1 a 6, una mesura estarà en vigor fins al 24 de gener.

També s’ha ampliat l’exigència del passaport *covid a més locals públics, com a salons de joc, espais multifuncionals, hotels, gimnasos i instal·lacions esportives tancades.

PAÍS BASC

A Euskadi, l’hostaleria i les activitats comercials, culturals i d’oci podran obrir com a màxim fins a la 1 de la matinada fins al 28 de gener, per la qual cosa les festes de cap d’any s’han suspés.

A més d’establir l’horari de tancament, es fixa un aforament general al 60% en els locals, amb grups de 10 persones màxim, i es recupera la prohibició del consum en barra.

CEUTA

A Ceuta no ha introduït restriccions per a Nit de cap d’any ni per a Reis, però és necessari el certificat covid per a accedir als centres sanitaris, residències i establiments d’hostaleria i oci nocturn.

En aquesta ciutat s’ha suspés una de les principals festes de Cap d’any degut a l’augment de contagis, que ja superen els 1.000 casos per cada 100.000 habitants.

MELILLA

A Melilla és obligatori el passaport covid per a accedir a espais tancats, entre ells els establiments hostalers i per a la visita a centres hospitalaris i penitenciaris, i residències de majors, mesura que estarà en vigor fins al 15 de gener.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia