(EFE) A partir de hui, 1 de gener, l’OMS inclou en la seua nova Classificació Internacional de Malalties (CIE) el ictus com una malaltia del sistema nerviós i no de l’aparell circulatori. Aquesta revisió ha sigut aplaudida per la Societat Espanyola de Neurologia (SEN).

El president de la SEN, José Miguel Láinez, cap del servei de Neurologia de l’Hospital Clínic de València, ha explicat que el fet que el ictus estiguera classificat com a malaltia circulatòria portava al fet que es confonguera amb una malaltia de cor i “confondre les malalties cerebrovasculars amb les cardiovasculars ha generat problemes en la població a l’hora d’identificar els símptomes, una cosa realment perillosa perquè tractar a temps un ictus és importantíssim”.

A més i segons el president de la SEN, “el sistema de classificació de l’OMS té una gran impacte en com assignen els governs els fons econòmics a la investigació, als tractaments i a les infraestructures hospitalàries”.

I si les xifres no es registren de manera correcta, ha subratllat Laínez, és molt difícil dur a terme campanyes d’informació general que permeten fomentar el coneixement de les malalties cerebrovasculars per part de la població.

Un altre dels problemes que generava l’antiga classificació de l’OMS és que produïa confusió en les anàlisis estadístiques. En classificar de manera correcta les malalties cerebrovasculars, les xifres de persones afectades és més precisa i aquestes malalties aconsegueixen millor atenció.

El ictus és la segona causa de mort en la població espanyola (la primera en les dones) i la primera causa de discapacitat adquirida en l’adult.

Malgrat ser una urgència mèdica, el 50% de la població desconeix quins són els símptomes d’un ictus.

A Espanya, unes 110.000 persones pateixen un ictus cada any, dels quals almenys un 15% moren i, entre els supervivents entorn d’un 30% es queda en situació de dependència funcional.

L’1 de gener, entrarà en vigor l’onzena Classificació Estadística Internacional de Malalties i Problemes Relacionats amb la Salut de l’OMS, una eina que busca l’estandardització mundial de les dades que els països membres recullen en l’àmbit de la salut, segons el diagnòstic dels pacients.

La SEN ha recordat que la comunitat neurològica internacional portava anys lluitant per intentar que es classificara correctament aquesta malaltia, pels problemes estadístics que generava i també per la confusió que creava en la població a l’hora d’entendre en què consisteixen les malalties cerebrovasculars.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia