La Conselleria d’Igualtat ha formalitzat la compra de l’edifici modernista en el qual se situava l’hospital València a la Mar, en el districte Marítim de València, per a habilitar en ell un centre de dia per a persones amb dany cerebral adquirit i les oficines del Institut Valencià d’Atenció Social-Sanitària.

La compra d’aquest edifici, que pertanyia al grup Vithas, es va formalitzar dimecres passat per un import de 9.530.000 euros, segons han informat fonts de la Conselleria.

Aquest grup sanitari va tancar les instal·lacions en l’estiu de 2020, després d’al·legar pèrdues econòmiques.

Es tracta d’un edifici modernista, antic Asil Hospital de Sant Joan de Déu, inclòs en el catàleg del patrimoni historicartístic de la Comunitat Valenciana, situat en una parcel·la al costat de l’avinguda Tarongers, entre el campus de la Universitat Politècnica de València i la platja de la Malva-rosa.

Segons consta en la proposta d’adquisició de l’immoble, realitzada per la direcció general d’Infraestructures de Serveis Socials (Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat), es preveu instal·lar en el mateix “recursos diürns i ambulatoris, com un centre de dia específic per a persones amb dany cerebral adquirit”, ja que només existeix un públic en tota la Comunitat en aquests moments.

També podria albergar un centre d’atenció precoç (no hi ha cap públic actualment) o serveis específics per a la infància o l’adolescència.

“L’immoble que es pretén adquirir té altres edificacions en la mateixa parcel·la que permetrien un ús administratiu per a albergar les oficines del Institut Valencià d’Atenció Social-Sanitària, donada la necessitat existent de reubicar la seua actual seu”, afig el referit informe.

En el mateix es fa constar que el departament de Serveis Socials de València és el que té “el major índex de necessitat, tant en diversitat funcional com en infància i adolescència de manera global, així com específicament en recursos diürns destinats a persones amb trastorn mental greu de tot el territori valencià”.

“La Generalitat té l’obligació de donar una resposta a aquestes situacions en molts casos urgents amb les quals donar suport a les famílies, i intentar en la mesura de les possibilitats que les persones usuàries es rehabiliten i adquirisquen major autonomia personal. Més si cap, en els xiquets i xiquetes que presenten trastorns del desenvolupament o risc de patir una diversitat funcional, el pas del temps pot ser irreversible per a les seues capacitats”, agrega.

Segons el parer de la Conselleria d’Igualtat, l’immoble es troba “en bon estat de conservació i sense patologies aparents”, si bé s’adverteix que “caldria abordar una sèrie de reformes per a garantir el compliment de tota la normativa actual en matèria de seguretat”.

D’altra banda, es destaca el fet que l’edifici és una “infraestructura històrica de caràcter sanitari-assistencial”, per la qual cosa “mantindre aquest ús, retornant a la ciutat uns serveis públics que tradicionalment s’han prestat en aquest immoble i posar en valor parteix del patrimoni cultural històric de València, és una doble funció que es compliria amb l’adquisició”.

Quant al procés de compra, es destaca “la singularitat d’aquest bé, amb una superfície, ubicació i condicions difícils de trobar en el nucli urbà de la ciutat de València”, com a justificació de “la impossibilitat de sol·licitar tres ofertes d’altres immobles que puguen competir amb aquesta adquisició”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia