La directora general d’Anàlisi i Polítiques Públiques, Ana Berenguer, ha explicat que el baròmetre realitzat en 2021 per la Generalitat Valenciana reflecteix una societat valenciana amb “una actitud molt favorable al fet que els poders públics se centren en millorar l’estat de benestar”.

Berenguer ha ressaltat que “l’any 2022 serà l’any de la recuperació econòmica i social” i ha justificat la realització del baròmetre “per a escoltar els ciutadans i conéixer les seues preferències en el disseny de polítiques públiques en aquesta fase de recuperació”.

Així mateix, la directora general ha indicat que les característiques sociodemogràfiques, econòmiques i polítiques de cada territori donen lloc a resultats “relativament plurals”, segons han informat fonts de la Generalitat.

No obstant això, ha assenyalat, s’extrauen coincidències i un relat comú davant la fase de recuperació, que reflecteixen segons la directora general “un suport generalitzat” a la inversió pública en els diferents àmbits de les polítiques públiques tradicionals, com l’educació (àmbit en el qual el 85% dels enquestats manifesta el seu suport) o les relacionades amb la gestió de la prevenció de la COVID-19.

Així, en sanitat el 75% dels enquestats reclama, sobretot, més personal sanitari, i un 83% més recursos en investigació i innovació. En un segon grup de prioritats destaquen polítiques enfocades als més desfavorits, reclamant-se particularment un major esforç en la creació d’ocupació, en particular ocupació de persones en risc d’exclusió social, reclamat pel 78% de la mostra. Quant a l’Administració, el 77% reclama una reforma per a fer els tràmits administratius “més senzills”.

D’altra banda, en qüestions relacionades amb la transició digital o ecològica el baròmetre de la Generalitat Valenciana apunta majoritàriament a dos tipus de mesures, d’una banda, la millora de l’educació a la ciutadania en noves tecnologies, àmbit reclamat pel 58% i, d’altra banda, existeix una consciència generalitzada sobre la importància de la lluita contra el canvi climàtic, manifestada pel 64% dels enquestats, i en particular un 79% reclama més energies renovables, sense oblidar altres qüestions més conjunturals com és el preu de l’electricitat.

Fruit de la diversitat territorial també es desprén de l’estudi algunes diferències entre les tres províncies i així a Alacant ciutat existeix una major demanda d’inversions en habitatge, seguretat ciutadana i en la renda valenciana d’inclusió, mentre que a València es mostren més en contra de la reducció de la despesa en cultura i posa major èmfasi en la gestió de residus i reciclatge.

Finalment, a Castelló de la Plana es reclama més inversió en justícia, en transport i més atenció a les polítiques de gènere.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia