La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha conclòs el procés col·laboratiu per a l’elaboració de la primera Llei de Foment de la Pau i els Drets Humans de la Comunitat Valenciana a través de diferents iniciatives en les quals han participat 265 persones.

La futura llei s’està construint a través de les aportacions i la veu de tots els agents de la cooperació valenciana com a punt de partida per a l’elaboració de la llei, de manera que puga recollir les diverses expectatives i perspectives que vagen sorgint.

De fet, la Conselleria de Cooperació i les cinc universitats públiques valencianes, a través de les diferents càtedres en matèria de cooperació, estan treballant de manera coordinada des d’el mes de juliol passat per a recollir noves aportacions i propostes que puguen ser incorporades al text normatiu.

L’objectiu de la futura llei de Foment de la Pau i els Drets Humans és construir societats pacífiques, justes i inclusives, protegir els drets humans i promoure la igualtat entre els gèneres i l’apoderament de les dones i les xiquetes, així com garantir una protecció duradora del planeta i els seus recursos naturals.

El Consell ha exercit un clar lideratge en la difusió, implantació i seguiment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU en el nostre territori, a més d’integrar-los en l’actuació ordinària de l’administració de la Generalitat, generant una xarxa d’aliances entre municipis i ciutats, societat civil i àmbit educatiu.

La Conselleria de Cooperació va organitzar la Jornada ‘Pau, Drets Humans i Justícia Global’ el passat 21 de setembre a Alacant, sessió que va comptar amb 170 participants i que va suposar un punt de trobada entre els agents especialitzats de la cooperació valenciana, institucionals, acadèmics i de la societat civil, per a compartir un debat previ als treballs preparatoris per a l’elaboració d’aquesta llei.

Posteriorment, entre el 26 d’octubre i el 16 de novembre, es va realitzar un tràmit de consulta prèvia de la Llei de Foment de la Pau i els Drets Humans amb l’objectiu de reforçar i garantir la participació ciutadana en la confecció del projecte normatiu a través del portal de Participació de la Generalitat ‘GVA Participa’.

Fruit d’aquest tràmit consultiu, on es van registrar 50 participants, s’han recopilat 26 aportacions, entre les quals destaquen les de la Coordinadora Valenciana d’ONGD i les agencies Acnur, Unicef i Unrwa. El conjunt de propostes realitzades serà el punt de partida per a iniciar els treballs de redacció de la futura llei.

Entre les principals aportacions destaquen les relacionades amb l’educació per a la pau i interculturalitat, comunicació per a la pau, contingut mínim de la llei, òrgans i eines, pau climàtica, pau internacional i defensors de drets humans, entre altres.

Amb el mateix objectiu es va realitzar una trobada entre l’àmbit acadèmic d’estudis per la pau i els agents que, des de les institucions i la societat civil, impulsen i porten avant projectes de foment de la pau i la protecció dels drets humans. En aquesta sessió van participar 45 persones on es va debatre sobre educació per la pau, noves tecnologies, conceptualització de la pau o coherència de les polítiques públiques en la matèria.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia