La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha avançat que, a partir de hui dimarts, 11 de gener, els ajuntaments, particulars i agrupacions del tercer sector -com les comunitats energètiques- podran sol·licitar les ajudes de 16 milions d’euros per a impulsar la transició energètica dels municipis i accelerar en els objectius de descarbonització.

La nova línia d’ajudes subvenciona els projectes d’autoconsum renovable i emmagatzematge gestionats des del passat 1 de juliol i fins al 31 de desembre de 2023, d’acord amb els objectius del projecte de llei: reduir el 40% de les emissions en 2030 i aconseguir la neutralitat en 2050.

Mollà ha anunciat l’obertura del termini de presentació de sol·licituds durant la presentació a Elx de la nova Llei Valenciana de Canvi Climàtic i Transició Ecològica. Uns fons que, a més, inclouen un criteri basat en el repte demogràfic, prevalent així als municipis en risc de despoblació.

La consellera, al costat de la tercera tinenta d’alcalde i regidora de Desenvolupament Sostenible, Esther Díez, ha destacat que Elx és la tercera àrea urbana més gran de la Comunitat Valenciana i ha demanat a les ciutats que s’impliquen activament en la lluita contra els efectes del canvi climàtic.

“Les ciutats tenen una responsabilitat a accelerar les mesures enfront del canvi climàtic”, ha assegurat la consellera. En aquesta línia, ha fet referència a l’informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) que constata el factor humà del canvi climàtic i la necessitat d’accelerar les mesures en aquesta dècada per a frenar les seues conseqüències.

La titular de Transició Ecològica ha assegurat que Elx seria un “bon laboratori per a anticipar el canvi de model” gràcies a la seua diversitat productiva i territorial que inclou litoral, àrea urbana, espais naturals i camps de cultiu.

Així mateix, ha assenyalat la finestra d’oportunitat que suposen els fons europeus de reconstrucció per a accelerar les estratègies de mitigació i adaptació necessàries per a minimitzar i revertir l’impacte de l’emergència climàtica.

“Des de la Generalitat desenvolupem un treball proactiu per a assenyalar els municipis a favor de la lluita enfront del canvi climàtic, prioritzar les seues iniciatives i dirigir-les correctament on hem d’actuar”, ha indicat Mireia Mollà.

La regidora de Desenvolupament Sostenible, Esther Díez, ha destacat algunes de les iniciatives de l’Ajuntament il·licità com l’Oficina de l’Energia que es posarà en marxa enguany o el Pla d’Acció pel Clima Municipal. “Un conjunt d’actuacions conjuntes per a aconseguir una ciutat més verda, neta i saludable”, ha afirmat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia