L’Ateneu de Bétera ha tornat a organitzar una nova edició de Passejades per la Calderona, després de les festes nadalenques. Aquesta tindrà lloc aquest pròxim diumenge, 16 de gener.

D’aquesta manera, la pròxima ruta serà per diverses fonts: el Berro, la Gota, l’Abella i el Marge.

L’eixida serà al voltant de les 09.00 hores, des de l’esplanada de l’Albereda de Bétera per on es troba l’actual pub “Gato Negro”. Qui desitge anar de manera independent, deurà estar a la Font del Marge sobre les 09.30 hores, ja que s’anirà en cotxes propis fins a aquest citat punt.

Aquesta ruta compta amb una distància de 12,10 quilòmetres, un desnivell positiu de 478 metres, una altitud màxima de 644 meres i una altitud mínima de 387 metres.

Per a l’ocasió, caldrà dur roba còmoda, botes de muntanya, bastó, gorra, esmorzar i aigua.

Descripció de les quatre fonts:

La font del Berro està situada al fons d’un barranc sobre el vessant de la muntanya de la Mata. Està ubicada a 565 metres sobre el nivell del mar. La font del Berro ha estat una de les fonts utilitzades també pels aiguaders que la comercialitzaven a València i els pobles de l’Horta. L’aigua del Berro era molt apreciada i famosa per fer moure i soltar les pedres del renyó.

L’accés a la font des de Serra es feia per la senda tradicional del Berro, que hui en dia és part de la ruta 3, Rebalsadors i de la variant del GR-10 que travessa la població. L’accés per pista forestal des de Serra es fa per la CV-310, després de passar la font de Sant Josep, agafar la segona desviació a l’esquerra en direcció a la font del Llentiscle. Passant el Llentiscle, i 100 metres abans d’arribar a la font del Poll, la pista es desvia a l’esquerra. A l’altura del Coll de la Moreria, la primera bifurcació de la dreta ens du a la font del Berro.

De cabal no molt abundant, la font de la gota es troba situada a 425 metres sobre el nivell del mar. Les tres xicotetes basses que es van construir als voltants de la font, ajuden a augmentar les reserves d’aigua. L’accés es fa des de la pista forestal del Campillo que va cap a la Cova Soterranya.

La font de l’Abella es troba en les immediacions del mirador que du el mateix nom. S’accedeix des de Serra per la CV-310 direcció València. Després de passar el cementeri, agarrarem la primera desviació a la dreta, Cartoixa de Portaceli, per la CV-328. En arribar a l’encreuament amb la CV-331,haurem de continuar per la pista forestal del Campillo i la cova Soterranya, des d’on està indicat el seu camí. Continuant el camí s’arriba al mirador de l’Abella que ofereix bones vistes sobre el pla del Lluc, el Camp de Túria i el golf de València.

La font del Marge es troba ubicada a 415 metres d’altitud molt a prop de la masia de la Pobleta i de la Cartoixa de Portaceli. El seu entorn és molt tranquil i està emmarcada per gegants eucaliptus. La Pobleta va ser residència del president de la II República, Manuel Azaña, quan el govern es va traslladar a València durant la Guerra Civil. Per estos paratges no és difícil trobar a algun cartoixà recorrent els voltants de la Cartoixa. Sobretot, dilluns que és dia de passeig per a l’ordre. El seu accés des de Portaceli es fa per la pista forestal que naix quan acaba la CV-331.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia