Ben passades les 18.00 hores d’aquest dissabte, la penya coetera Amics del Coet donaven inici a la seua prova de coets dins dels actes programats per a celebrar Sant Antoni. Aquesta, va ser la primera associació coetera a realitzar la prova de coets de la vesprada.

Com sempre, ens van oferir un bonic espectacle de foc, realitzant una xicoteta demostració de les diferents modalitats de tirar coets.

En 2019, Amics del Coet va complir 10 anys com a associació, però en el 2009 no van eixir a Sant Antoni, ja que l’associació estava molt recent. D’aquesta manera, el seu primer any a eixir a la prova de coets va ser en l’any 2010.

Jaume Pareja és una figura clau per a aquesta penya i els seus origens. La família d’aquest veí de Bétera no era una família tradicionalment coetera com aquelles que podem trobar-se al poble, on els seus baixos s’omplin d’amics i familiars per a preparar-se per a la nit del 15 al 16 d’agost.

Cal tindre en compte que durant l’any, Jaume i els seus pares vivien a València i venia a Bétera alguns caps de setmana a veure als seus iaios i família i, eixos dies de festes. El seu cuquet pels coets va començar a despertar-se quan, amb la seua mare anava a veure la cordà o, des de la terrassa de la casa familiar, pujava a veure la coetà amb la seua mare.

Les primeres vegades que Jaume va ficar-se en primera línia de foc va ser de la mare de Paco Camacho, el pare de Paco i Javi Camacho, amb els quals agafaria també amistat. Paco pare li va donar unes instruccions bàsiques per a la Cordà.

A poc a poc, Jaume començaria a interessar-se més pel Món dels Coets i, de manera individual, aniria a les reunions de la Federació Valenciana d’Associacions d’Amics del Coet (F.V.A.A.C.) ubicada a Picanya per a assabentar-se de tota la normativa que estava sorgint i informar-se sobre la formació CRE, entre altres assumptes.

Després d’un temps, fruit de converses amb diferents veïns del municipi va sorgir la idea de crear una penya coetera a la localitat per poder anar tots a una en qüestions de normativa, formació, etc. Parlant amb diverses persones, Jaume se va adonar que comptava amb suport per a dur endavant aquesta iniciativa. Així, veïns veterans quant a majoralies (CaponeColea…) van sumar-se a la idea, al costat d’altres.
Per a informar sobre la finalitat de la futura Associació Amics del Coet de Bétera, Jaume va organitzar una reunió al Castell de Bétera, a la qual van assistir un bon nombre de persones i ja van interessar-se per a apuntar-se a formar part d’aquesta.

Després de molt de treball i tràmits burocràtics, Amics del Coet de Bétera era una realitat i la seua data oficial de fundació seria l’any 2009.

A aquesta penya s’apuntaria gent de totes les edats, gent major i gent jove. I és que com diu el mateix Jaume, aquesta primera associació o penya coetera va nàixer d’una necessitat i englobaria a moltes colles d’amics, famílies, gent veterana quant a la festa…

Encara que, posteriorment s’han anat creant altres penyes, aquesta és encara la més nombrosa quant a membres, tant de socis actius com d’honor. Hi ha quasi 450 associats i uns 80 d’ells són dones.

A continuació, oferim una xicoteta fotogaleria d’imatges de la seua prova de coets d’ahir a la vesprada:

Imprimir article
Comenta aquesta notícia