Si bé el sistema tributari espanyol comparteix el principi d’igualtat, dos ciutadans amb idèntiques circumstàncies i ingressos poden pagar diversos centenars d’euros més o menys a conseqüència de les diferents deduccions personals i familiars que cada Comunitat Autònoma permet introduir en la declaració de la renda, adverteix la Delegació a la Comunitat Valenciana de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

Per exemple, un pare amb dos fills, un de quatre anys i un altre que va nàixer en 2021, amb un salari de 25.000 euros, pagarà en la seua declaració individual d’aquest any 2.666 euros d’IRPF si viu a la Comunitat Valenciana, 631 euros més que si residira a Castella i Lleó. I és que en aquesta última comunitat existeix una deducció de 1.010 euros pel naixement del primer fill, 1.475 euros pel segon i 2.352 euros pel tercer i successius (a dividir entre els progenitors) quan la base imposable total, menys el mínim personal i familiar, no supere els 18.900 euros en tributació individual i els 31.500 euros en conjunta.

No és l’única diferència en deduccions personals i familiars. Hi ha moltes altres deduccions dirigides a grups vulnerables que només existeixen en algunes comunitats autònomes, com:

  • Deducció per viduïtat, que només s’aplica a Catalunya i Extremadura.
  • Deducció per cònjuge discapacitat, exclusiva d’Andalusia i Cantàbria.
  • Deducció per menors de tres anys, únicament a Cantàbria i La Rioja.
  • Deducció per acolliment de majors de 65 anys, que apliquen Astúries, Castella-la Manxa, Madrid i la Regió de Múrcia.

 

En definitiva, OCU Comunitat Valenciana insisteix en la necessitat d’una harmonització fiscal perquè tots els contribuents puguen beneficiar-se de semblants avantatges, independentment del seu lloc de residència.

Nota enviada per OCU.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia