Les celebracions per Sant Antoni Abat a Bétera, com ja hem comentat en altres publicacions, es van iniciar el passat divendres, 21 de gener.

Els actes festius van donar el seu tret d’eixida, a les 19.30 hores, amb la “Passejà”. Aquest acte es va celebrar per primera vegada al municipi en l’any 2020, abans que arribara la pandèmia. Per segon any, aquest 2022 es va tornar a dur a terme.

Sent el punt de trobada les Coves de Mallorca, l’acte començava oficialment des de l’Avinguda Constitució fins a la plaça de l’Església de la Puríssima Concepció. En aquesta “Passejà”, els coets ja van ser els protagonistes de la festa. Així, en l’acte van participar les Obreres i Majorals d’aquesta etapa i les penyes coeteres de Bétera: Amics del coet, Fogoners 1.5, Vol Lliure i Fills de la Pólvora. Durant la “Passejà” va haver un bon nombre de participació, tant de dones com de homes de les diferents penyes coeteres.

La “Passejà” va estar encapçalada, en un primer moment, per la colla de Tabal i Dolçaina “Xe que burrà”. A ells, li seguien la penya coetera Amics del Coet, Fills de la Pólvora, Fogoners 1.5. i Vol Lliure. Després de les penyes, anaven les Obreres i Majorals, les autoritats municipals i la batucada de l’associació cultural Tro de Bac. Posteriorment, es va sumar un Correfoc a càrrec de l’associació Foc Seguit de Xeraco, sent ells qui encapçalaven la “Passejà” des d’eixe moment. Aquesta associació també va oferir un correfoc en la primera edició de la “Passejà” a Bétera.

En arribar a la placeta del Sol, la Colla de Campaners de Bétera van fer sonar les campanes i es va oferir un bonic correfoc per part de Foc Seguint, delimitant la zona i sent vigilada per agents de la policia local per a evitar qualsevol incidència. Una vegada finalitzat el correfoc, va tindre lloc un espectacle de focs artificials amb un apoteòsic castell que s’havia instal·lat per la plaça de l’esglèsia i el qual va concloure des de la torre campanar de l’esglèsia.

Ben passades les 18.00 hores d’aquest dissabte, els actes van continuar. La penya coetera Amics del Coet va donar inici a la seua prova de coets dins dels actes programats per a celebrar Sant Antoni. Aquesta, va ser la primera associació coetera a realitzar la prova de coets de la vesprada.

Com sempre, ens van oferir un bonic espectacle de foc, realitzant una xicoteta demostració de les diferents modalitats de tirar coets.

Amics del Coet li va seguir Fogoners 1.5 i Fills de la Pólvora en la prova de coets. Aquesta segona prova de la vesprada va donar inici sobre les 19.30 hores, aproximadament. Aquestes dues colles van realitzar la seua prova de manera conjunta. Per a començar el seu torn, ens van sorprendre amb un bonic efecte de llums i so. Posteriorment, tampoc ens van defraudar amb el seu gran espectacle de foc.

Cap a les 20.35 hores va donar inici la tercera i última prova de coets de les penyes coeteres per Sant Antoni, ahir dissabte. Aquesta última prova de la vesprada va estar a càrrec de Vol Lliure. La seua prova va començar amb una traca ràpida i un joc de llums espectacular amb diferents focs d’artifici. Seguidament, l’originalitat seria la protagonista en el seu espectacle de foc.

Quasi a les 00.00 hores, aproximadament, les Obreres i Majorals començaven a reunir-se al voltant de la foguera de Sant Antoni que es va instal·lar a l’albereda de Bétera per a dur a terme la seua tradicional encesa.

La pirotècnia Rausell va iniciar tots els preparatius cap a les 23.00 hores, per a col·locar la traca al voltant de la foguera que encendrien posteriorment les Obreres i Majorals d’aquesta etapa.

Les quatre Obreres (Alba, Paula, Madeleine i Manoli) i el president dels Majorals (Miguel), amb el suport del Pansaro, van encendre la metxa de la citada traca per a prendre la foguera i procedir a la seua cremà. Seguidament, tota la colla d’Obreres i Majorals es feien l’habitual foto de grup davant la foguera.

Posteriorment, arribava el moment de celebrar la també tradicional prova de coets de les Obreres i Majorals. Les Obreres Alba i Manoli van atrevir-se i es van vestir amb el “mono” pertinent per a tirar també coets al costat dels seus Majorals.

Aquesta prova va comptar amb un magnífic inici on el foc, el joc de llums i el so, van convertir-se en tot un espectacle.

Per a tancar tots els actes en honor a Sant Antoni, ahir diumenge, al voltant de les 12.30 hores, el recinte de l’Albereda de la localitat començava a acollir la tradicional benedicció dels animals a càrrec del rector de l’Església de la Puríssima Concepció (Don Vicent).

La Germandat ‘La Dolorosa’ és qui sempre s’encarrega de col·laborar amb el rector en la benedicció, donant els tradicionals rotllets a cada animal beneït. A més a més, en aquesta festa s’ha involucrat també una altra associació, a banda de ‘La Dolorosa’. Es tracta de l’associació de cavallistes. Durant la benedicció, els cavallistes feien entrega d’una bossa de mà amb la imatge de Sant Antoni, la qual duia dins una vidrioleta de plàstic amb forma de porquet i un díptic amb informació de la campanya municipal del consistori de Bétera per a censar a les nostres mascotes

La Colla de Campaners de Bétera, també ha participat en la benedicció dels animals amb el corresponent toc de campanes per a aquesta celebració.

A continuació, oferim un vídeo de resum amb tots els actes.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia