La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha convocat ajudes per als centres educatius que vulguen participar en els projectes educatius FIL i Rapsodes. La inscripció es podrà realitzar fins al 15 de febrer en aquest enllaç: https://ceice.gva.es/va/web/ensenanzas-en-lenguas/intercanvis.

Pel que fa al projecte Rapsodes, es tracta de la segona edició, després de l’excel·lent acollida que va tindre el curs passat. És una proposta didàctica basada en la poesia oral improvisada, la cançó tradicional, la glosa, el ‘rap’ i altres músiques urbanes, tant des del punt de vista lingüístic com artístic. Enguany una trentena de músics impartiran tallers en els centres educatius per a donar a conéixer a l’alumnat com s’aborden les lletres de la improvisació en les músiques urbanes i tradicionals.

En aquesta edició s’han sumat més músics disposats a compartir les seues experiències amb l’alumnat. Es tracta del grup de ‘rock’ infantil Ramonets; els cantautors Andreu Valor i Pau Alabajos; el raper Suret i Marcos de la Torre, de Mafalda; a més dels rapsodes David Vid i Vicent Camps, entre altres.

Aquests músics se sumen a altres referents de la música en valencià que ja hi participaren el curs passat, com Tesa; Esteve, d’Auxili; Malparlat; Jazzwoman; Frank Yera, d’Atupa, Dani Miquel i els ‘cantaors’ d’estil Xavier de Bétera, Apa, Trini, Amparo i Jacint d’Alcàsser, a més dels versadors Josemi i Mariàngels.

El projecte podrà concloure amb l’enregistrament de material audiovisual que reculla el treball fet per l’alumnat i el professorat durant el seu desenvolupament. A més, complint-se totes les mesures vigents en matèria de prevenció de la COVID-19, també es podran organitzar concerts en format reduït.

Amb l’objectiu de proporcionar al professorat la formació necessària per al disseny de les activitats, Rapsodes 2022 inclou un curs en línia de formació de 20 hores impartit pel CEFIRE específic de l’àmbit artisticoexpressiu durant aquest primer trimestre de l’any.

Pel que fa al projecte FIL (Foment d’intercanvis lingüístics), es consolida amb marca pròpia i es tracta de fomentar activitats entre centres educatius, en format tàndem, relacionades amb l’ús del valencià i l’intercanvi d’experiències.

Es tracta d’un recurs interdisciplinari de molta importància per a millorar la competència comunicativa en valencià a través del coneixement de les pràctiques artístiques, del patrimoni cultural i natural, dels jocs i els esports tradicionals o d’altres continguts lligats a les matèries curriculars.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia