La joventut valenciana valora més que abans de la pandèmia de la COVID-19 el temps de desconnexió d’Internet i de xarxes socials i reconeix aprofitar millor el seu temps en la xarxa des de l’inici de la crisi sanitària.

Així es desprén del ‘Baròmetre Joves i tecnologia a la Comunitat Valenciana. Treballs, estudis i pràctiques en la incertesa pandèmica‘ realitzat pel Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut de la FAD a través de 400 entrevistes a joves valencianes i valencians al maig de 2021.

L’estudi, presentat pel director general Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), Jesús Martí, al costat de Stribor Kuric, investigador del Centre Reina Sofia i un dels autors de l’informe, conclou, entre altres coses, que la joventut valenciana té una visió més positiva de les tecnologies que la mitjana del conjunt de la joventut espanyola, ja que consideren que millora la qualitat de vida de les persones amb una valoració de 7,13 sobre 10, enfront del 6,73 nacional.

En aquest sentit, les i els joves enquestats destaquen aspectes de la tecnologia que tenen a veure amb la innovació (42,5%), el futur (40,8%) i el progrés (40,8%), i valora amb una puntuació de 6,68 sobre 10 la participació social i política que els permet el seu ús.

Els baròmetres TIC pretenen revisar periòdicament les dades que ajuden a entendre de millor manera les relacions d’adolescents i joves de 15 a 29 anys amb l’àmbit tecnològic i digital. En aquest cas, el focus d’atenció s’ha centrat en els i les joves de la Comunitat Valenciana.

Formació i teletreball

Respecte a la valoració de la formació durant la pandèmia, el 51,1% indica que la seua experiència amb l’educació en línia ha sigut bona o molt bona, enfront del 12,5% que indica que ha sigut dolenta o molt dolenta. A més, la majoria, un 64,3%, considera que no ha tingut dificultats per a accedir als recursos necessaris per a afrontar les classes en línia. Aquesta dada suposa un augment respecte a la mitjana nacional que se situa en el 56,4%.

Destaquen els mateixos inconvenients de la formació en línia respecte al conjunt de la joventut espanyola, com la falta de preparació del professorat (30,9%), la falta de concentració o la impossibilitat de realitzar parts de l’estudi a casa, amb un 26,5% i un 20,6%, respectivament.

Sobre el teletreball, el 70,2% manifesta haver tingut una bona experiència: 49,1% la qualifica com a “bona” i un 21,1% diu que ha sigut “molt bona”. Entorn del 5% la definiria com a “dolenta o molt dolenta”.

En menor mesura que en la resta del país, la joventut de la Comunitat Valenciana esmenta que a casa no tenen un espai adequat per a treballar (7%), i al voltant del 40% afirmen com a avantatges que el teletreball evita desplaçaments innecessaris i és més còmode.

Respecte al futur en educació i en teletreball, a 4 de cada 10 joves valencianes i valencians els agradaria que fora mixta, de manera que la distribució en línia i presencial anara a parts iguals.

Accés i usos tecnològics

Segons l’estudi, la joventut valenciana accedeix a la tecnologia a través del telèfon intel·ligent en un 86% dels casos, seguit amb un 64,8% per l’ordinador portàtil. Una mica menys que la mitjana nacional, usen també el rellotge o polsera intel·ligent, la Tauleta/iPad i els llibres tecnològics.

La utilització d’aplicacions de missatgeria instantània (76,3%), escoltar música (72,5), visionat de pel·lícules o sèries (70%) o el seguiment de publicacions, vídeos i directes de creadors de continguts (62,8%) són les activitats més freqüents.

Finalment, un 69,8% percep el seu nivell de competències digitals com a alt o molt alt, enfront del 71% de la mitjana nacional, i es consideren més hàbils que els seus progenitors, amb un 84%, i que el professorat (64%).

Imprimir article
Comenta aquesta notícia