(EFE) La Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia valencià ha autoritzat aquest divendres la pròrroga fins al pròxim 28 de febrer de la vigència de l’anomenat passaport covid, com havia sol·licitat el Govern valencià.

D’aquesta manera, s’amplia des del 31 de gener, quan vencia la vigència actual d’aquesta mesura, fins a l’últim dia de febrer l’obligació de mostrar el passaport covid per a accedir a l’interior de tots els establiments d’hostaleria i restauració, cinemes, gimnasos i centres esportius, hospitals i residències.

En la Comunitat Valenciana s’aplica des del passat 4 de desembre l’obligació per als majors de 12 anys de mostrar el certificat que acredita que s’ha rebut la vacunació completa contra la covid, o s’ha superat la malaltia en els últims sis mesos, o es té una prova diagnòstica negativa en les últimes hores, per a accedir a una sèrie de locals.

La Sala del Contenciós conclou en el seu acte que la pròrroga de la mesura és “idònia, necessària i proporcionada” a la vista de l’evolució de la pandèmia, i a més aclareix que la mesura no afecta a l’exterior dels establiments d’hostaleria i restauració, segons han informat fonts del TSJCV.

El Tribunal considera que la pròrroga de l’exigència del certificat està justificada per l’expansió de la variant ómicron i l'”increment accelerat de la transmissió comunitària no controlada i sostinguda” del virus SARS-CoV-2, que “excedeix la capacitat del sistema sanitari”.

Es tracta d’una mesura susceptible d’aconseguir l’objectiu concret -assenyala la Sala en el seu acte- amb el que queda emplenat el judici d’idoneïtat, i també compleix el judici de necessitat, perquè resulta “indispensable si es vol obtindre l’objectiu de reduir o -almenys- minimitzar l’increment de la transmissió”, afig.

De la mateixa manera, tal com ha establit ja el Tribunal Suprem, els magistrats entenen que l’obligació de presentar aquest document és una limitació “tènue” dels drets fonamentals que està justificada en la seua confrontació amb la “potent presència” dels altres drets fonamentals com el dret a la vida, a la integritat física i a la protecció de la salut.

La mesura, segons la Sala, també és proporcionada i “obté un bon encaix de les dues peces més importants (salut i economia -per aquest ordre) d’aquest insòlit puzle que representa l’actual pandèmia”.

El Tribunal conclou que són mesures “equilibrades”, ja que es deriven d’elles “més beneficis per a l’interés general -contenció de la pandèmia- que perjudicis sobre altres béns o valors en conflicte”.

L’acte de la Secció Quarta del TSJCV inclou un aclariment per a precisar que, conforme a la redacció de la resolució administrativa, l’exigència del passaport covid no afecta a l’exterior dels establiments d’hostaleria i restauració, on se situen les terrasses de bars i restaurants.

La pròrroga de l’exigència del passaport covid per a accedir a l’interior de determinats locals entrarà en vigor a les 00.00 hores de l’endemà a la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) de la resolució de la Conselleria de Sanitat que reculla aquesta disposició.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia