La Conselleria de Sanitat destinarà entre enguany i el que ve un total de 326 milions d’euros a la posada en marxa del nou model d’atenció primària, el de la postpandèmia, que comptarà amb “més recursos, un nou model assistencial i un nou model organitzatiu”.
Així ho ha anunciat aquest divendres la consellera de Sanitat, Ana Barceló, durant la presentació del Marc Estratègic d’Atenció Primària i Comunitària 2022-2023, que entre altres mesures contempla la creació de 1.600 places estructurals a l’abril, la qual cosa permetrà millorar les ràtios d’infermeria i de metges i situar-se per davall de les recomanades.
Barceló ha reivindicat que l’atenció primària és la més pròxima a la ciutadania i precisa d’un nou enfocament adaptat als nous temps, en el qual es corregisquen les febleses i es potencien les fortaleses i en el qual passe de ser “només la porta d’accés” al sistema sanitari a convertir-se en “l’eix central de tot el sistema”.
Aquest pla, que segons ha assenyalat la consellera ha sigut fruit “d’un intens treball col·lectiu” i al qual es podran continuar fent aportacions fins que al març es remeta al Ministeri al costat de les propostes de la resta de comunitats autònomes, inclou tres grans línies d’actuació i 100 accions específiques.
MÉS FINANÇAMENT
La primera d’eixa línia és dotar de més recursos a la nova atenció primària, que segons la consellera comptarà amb un increment de finançament “sense precedents”, ja que s’ha fixat el compromís que en quatre anys passe de gestionar el 15% del pressupost sanitari al 25%.
Entre enguany i el que ve es consignaran 326 milions d’euros, dels quals 130’7 es destinaran a recursos humans, la qual cosa permetrà crear 1.600 noves places estructurals (un 13% més que l’actual) i així poder rebaixar les ràtios i garantir unes consultes “amb temps suficient per a atendre adequadament” els pacients.
La inversió en tecnologies i infraestructures serà de 88 milions d’euros, dels quals més de 76 es destinaran a la construcció de nous centres de salut i 8 milions aniran a millores en els sistemes d’informació.
NOU MODEL ASSISTENCIAL
La segona gran línia d’actuació és un nou model assistencial de l’atenció primària, que segons ha precisat la consellera pretén ajustar-se a les necessitats del pacient i podrà ser presencial, com a opció prioritària, però també domiciliària, telefònica o per videoconferència a través de l’aplicació +Salut.
La cartera de serveis s’ampliarà i s’unificarà per a dotar a tots els centres de salut de l’equipament necessari per a realitzar ecografies, retinografies, infiltracions i cirurgia menor, i es posaran en marxa derivacions preferents en traumatologia i cardiovascular.
A més, es reforçarà la labor d’infermeria, de manera que s’impulsarà la seua activitat assistencial, se li assignarà població en *SIP i es potenciarà la incorporació d’infermeres especialistes en atenció primària, ha assenyalat.
NOU MODEL ORGANITZATIU
La tercera gran línia és un nou model organitzatiu de l’atenció primària, amb la finalitat de poder gestionar d’una manera més àgil i guanyar en eficiència, per a això els centres tindran tres coordinacions diferenciades: metgessa, d’infermeria i d’administració/admissió.
A més, s’establiran indicadors propis dels equips de primària en els acords de gestió dirigits a millorar aspectes particulars identificats en cada centre, mentre que es posaran en marxa mecanismes per a incentivar l’ocupació dels llocs de difícil cobertura.
També es pretén millorar la coordinació entre els diferents nivells assistencials dels departaments, mitjançant comissions mixtes amb l’atenció hospitalària o amb els recursos sociosanitaris.